ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О МОЛИТВИ
 
Молитва је храна за душу. Молитва чисти ум, освећује срце, нарав чини кротком. Ако дан почне без молитве, он обавезно прође у бескорисној сујети. Код човека који је отпочео свој дан молитвом, све се одвија на добро.
За оне који немају времена да испуне дате јутарње и вечерње молитве предлаже се правило Серафима Саровског:
Царе Небески – једном.
Оче наш – 3 пута.
Богородице Дјево – 3 пута.
Символ вере – једном.
 
Међутим, ово правило уопште не искључује читање Јеванђеља, Псалтира, потпуних јутарњих и вечерњих молитви. Молити се треба непрестано, освећивати молитвом чак и дисање. Конкретно се молитва при уздисању и издисању може овако представити:
1. Господе (удисај) помилуј (издисај)
2. (Удисај) Господе (издисај) Исусе (удисај) Христе (издисај) Сине (удисај) Божји (издисај) помилуј (удисај) ме (издисај) грешног
3. (удисај) Пресвета (издисај) Богородице (удисај) спаси (издисај) нас.
Молити се треба нерасејано, јер кад се молимо расејано, тиме разгневљујемо Бога. Расејана молитва и дремеж у цркви бивају због маловерја и слабе љубави према Богу. У храму треба стајати са страхом Божјим и смирењем, осећајући благодатну силу која у њему пребива. Молитва наша не сме да буде само на речима. И ум и срце наше треба да учествују у тој беседи с Богом. Саберимо расејани свој ум, спустимо га у срце, нека свештенодејствује у њему као на престолу. Тако молитва постаје умносрдачна.
С оним ко пребива у сталној молитви и богомислију је увек Господ. И говорећи речима Светог Писма: Ако се и у ад спусти, неће се уплашити срце његово! Где год да је такав човек с њим је Господ, он не губи молитву, па му нису страшни ни врачари ни гатари. Господ чува оне који Га стално усрдно призивају.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]