ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
ПОСЛУШНОСТ – ОСНОВА МОНАШТВА
 
Послушност је тајна која се открива само Духом Светим.
Послушност, као одрицање од своје воље и разума, губљење своје личности, може на први поглед да се покаже као некакво ропство, као самоуништење противно замисли Божијој о човеку који је обдарен слободном вољом. Али онима, који су са вером следили учење Православне Цркве и извршили такво одрицање у духу тога учења, послушност се открила као неизрециво велики дар одозго.
Послушник је орао који се на својим крилима подиже у висину. Он је свестан своје безбедности, господства које је другима недоступно и страшно. Са поверењем, са готовошћу, са љубављу, с радошћу предајући своју вољу и сваки суд над собом духовном оцу, самим тим збацујеш тежак терет земаљске бриге и окушаш оно чему је немогуће одредити цену – чистоту ума у Богу.
Монаштво је чистота ума, која се не достиже без послушности. Без послушности нема монаштва. Изван монаштва могуће је достићи велике дарове Божије све до мученичког савршенства, но чистота ума је особени дар монаштву, непознат на другим путевима, а монах окуша то стање не другачије него кроз подвиг послушности.
Удаљавањем од света и одбацивањем своје воље, послушник као златним крилима успиње се на небо бестрашћа.
Односи измећу старца и послушника имају свештени карактер.
Послушник се поучава да твори вољу Божију и тиме се причешћује Божанским животом. Старац молитвом и подвигом свог живота доводи послушника до познања тог пута, одгаја у њему истинску слободу, без које је немогуће спасење.
Истинска слобода је тамо где је Дух Господњи. Циљ послушности, као и хришћанског живота уопште, јесте стицање Духа Светога.
Старац не поробљава вољу послушника својом “човечанском” вољом и зато се старајте да не приморавате старца да заповеда.
Подвиг старца тежи је од подвига послушника због његове велике одговорности пред Богом. Међутим, одговорност пред Богом понеће старац само у том случају када ученик врши послушање старцу. Када пак нема послушности то сву тежину одговорности за своје поступке сноси сам послушник, губећи све што се постиже послушношћу. Циљ старца, међутим, није у томе да ослободи ученика одговорности него у томе да научи послушника правом хришћанском животу и истинској хришћанској слободи.
Послушност ослобађа од страсти пожуде и властољубља.
Једна од главних препрека за достизање тог стања, на које нас позивају заповести Христове јесте наша самост, егоизам.
Послушност је пут ка победи над том последицом првородног греха у нама.
Одсецајући своју вољу пред Богом, предајући се вољи Божијој, постајемо способни да сместимо и носимо у себи дејство Божанске воље.
Усавршавајући се у послушности и Богу и ближњем, ми се усавршавамо у љубави.
Савремени културни човек, са својим критичким прилазом свету, кудикамо је мање способан за подвиг монашке послушности него прост човек који није искушаван радозналошћу ума.
Образовани човек, који се приволео свом критичком уму, и који је навикао да гледа на њега као на своје главно достојанство, пре него што постане послушник, треба да се одрекне тог свог “богатства”.
“Како се одрећи? Пред ким одсећи вољу, пред оним који је чак нижи од мене? – почиње да расуђује такав монах. – Ма шта је тај старац – прорицатељ? Откуд па – он зна вољу Божију? Нама је дан од Бога разум, ми треба сами да расуђујемо. Ево, на пример, то што ми је сад рекао старац, сасвим је неразумно”, – и слично. Он суди по спољашности, како је својствено “разумном” човеку да суди, и зато не налази пут живе вере.
Ко је добровољно поверио своју вољу и расуђивање духовном оцу, тај опитно окушава несавршеност свога ума – разума и радосно се уверава да је дошао до извора воде, која тече у животвечни.
Послушник који се продаје у добровољно ропство, добија у замену истинску слободу.
Добар послушник осећа присуство Духа Божијег, Који предаје души не само дубоки мир, него и несумњиво чувство “преласка из смрти у живот”.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]