ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О СРЕБРОЉУБЉУ И ВЕЗАНОСТИ ЗА ОВОЗЕМАЉСКЕ СТВАРИ
 
“Јер је коријен свију зала среброљубље” (1 Тим. 6,10). Оно се крије не само у везаности за новац, него и за свако земаљско поседовање.
Није среброљубац само онај који много има и не дели с онима који немају, него и онај који иако нема сувишка, незасито га свагда жели и о њему стално размишља.
Среброљубље је смртни грех. ” Јер каква је корист човјеку ако сав свијет задобије а души својој науди?” (Матеј. 16,26). Роб новца не може да буде истински раб Христов. Среброљубље је Јудин грех.
Ко угађа Господу, томе Господ помаже у случају потребе чак и преко неверног, а ко се узда у своја богатства, тај заједно с њима гине.
Среброљубац је само по имену хришћанин, а у суштини је идолослужитељ. Ако хоћеш да будеш богат, имај за пријатеља Бога.
Нека те Бог сачува тога да пожалиш материјално своје благо ради жртве Господу или Пречистој Његовој Матери или другим светитељима Божјим и да на тај начин претпоставиш материју духу; пази да ти имање твоје не буде на погибељ. Са радошћу троши посед свој у жртву Господу и Његовим светитељима.
Када срце твоје погоди шкртост, реци себи: “Живот мој је Христос, Љубав свију – моје непотрошиво богатство, непотрошива храна, непотрошиво пиће”. Буди чврсто убеђен да ни новац ни храна нису живот, већ љубав према ближњем, ради љубави према Богу. Памти да је Бог – Љубав!
Доста је било самољубља, егоизма, живљења само ради себе!
Ако имаш богатство, троши га на корист душе, а ако немаш, не сабирај. Господ нам је као Познавалац срца, знајући нашу шкртост и ситну себичну прорачунатост у случају када нам предстоји гостопримљивост и милост према људима од којих не очекујемо да ћемо добити истом мером, обећао вратити у дан Суда не само за оно што смо нахранили гладног, напојили жедног, обукли нагог, посетили болесног и заточеног у тамници, већ је обећао награду чак и за чашу хладне воде пружену хришћанину или у Његово име неверном.
О доброта Христова! Како да се после тога не постидиш своје суровости срца и шкртости срамотне!
Мољац све једе; и за сандук не остављај своје имање. Најбоља погребна почаст јесте добро име!
Мамон је заузео за човека место Бога. Треба да се ради, али немој себе да мучиш бригом злом. Ишчекуј успех сваки од Бога и у Његове руке предај своју судбину.
Не треба хришћанин да жели лепу одећу и обућу; ко се занима удешавањем, тај запада у гордост, охолост и самољубље.
Бог гледа на срце, а не на одело.
Милосрђе је изнад поста и девства! Милостиња не постоји ради оних који примају, већ ради оних који дају, јер они добијају од тога велику корист.
Милостиња заражена охолошћу није више дело милосрђа, већ хвалисање и тврдокорност срца. Треба давати добровољно и радо, искрено, радосно, без лажне љубави према сиромашнима, без неког негодовања, непријатности, презира.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]