NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Tačno izloženje Pravoslavne vere

Tačno izloženje Pravoslavne vere

99. O Antihristu

Valja znati da će Antihrist zaista doći. No svaki onaj koji ne ispoveda da je Sin Božiji došao u telu, te da je savršeni Bog i da je, skupa sa onim što ga čini Bogom, postao savršeni čovek, antihrist je.[1] Međutim, svojevrsnim i izuzetnim načinom, Antihristom se naziva onaj koji na svršetku veka dolazi. Treba, dakle, najpre objaviti Jevanđelje svim narodima,[2] kao što je rekao Gospod, i tada će Antihrist doći da iskuša protivobožne Judeje. Jer, rekao im je Gospod: Ja sam došao u ime Oca svojega i ne primate me; ako drugi dođe u ime svoje, njega ćete primiti,[3] A apostol Pavle veli: Zato što ne primiše ljubav istine da bi se spasli; i zato će im Bog poslati silu obmane, da veruju laži; da budu osuđeni svi koji ne verovaše istini nego zavoleše nepravdu.[4] Judeji, naime, nisu prihvatili Isusa Hrista, premda je bio Sin Božiji i Gospod i Bog, a prihvatiće varalicu[5] koji za sebe tvrdi da je Bog. A da će on sebe nazivati Bogom, to je anđeo rekao proroku Danilu, ovako mu govoreći: Neće mariti ni za bogove svojih otaca.[6] A apostol Pavle veli: Da vas niko ne prevari ni na koji način; jer neće doći dok najpre ne dođe otpadništvo i ne pojavi se čovek bezakonja, sin pogibli, koji se protivi i preuznosi iznad svega što se zove Bog ili svetinja, tako da će sam sesti u hram Božiji kao Bog, tvrdeći za sebe da je Bog.[7]I sešće on u hram Božiji ali ne u naš, već u stari hram, odnosno judejski. Jer neće on doći nama, nego Judejima; niti će doći za Hrista nego protiv Hrista i protiv onoga što je Hristovo; zbog toga se i naziva Antihristom.
Dakle, najpre treba da bude objavljeno Jevanđelje svim narodima: I tada će se pojaviti bezakonik, kojega je dolazak po dejstvu sataninu sa svakom silom i znacima i čudesima lažnim, i sa svakom prevarom nepravde među onima koji propadaju, kojega će Gospod Isus ubiti duhom usta svojih i uništiti pojavom svoga prisustva.[8] Sam đavo, dakle, ne postaje čovek po načinu Gospodnjeg očovečenja – daleko bilo – nego se kao čovek rađa iz bluda i prihvata svako dejstvo satansko. Jer Bog, znajući unapred razvraćenost čovekove slobodne volje, dopušta da se đavo u njega useli.
On se, kako rekosmo, rađa iz bluda, te tajno biva odgajan, a onda nenadano ustaje i podiže bunt i caruje. A u začetku svoga carovanja, ili bolje reći tiranije, on se predstavlja svetim; a kada ovlada, on proganja Crkvu božiju i otkriva svu svoju zlobu. Doći će, naime, sa znacima i čudesima lažnim, patvorenim a ne istinskim, i prevariće one u kojih je slaba i neutvrđena osnova njihovog rasuđivanja, i udaljiće ih od živoga Boga, tako da budu sablažnjeni, ako je moguće, i oni koji su izabrani.[9]
Međutim, biće poslani Enoh[10] i Ilija Tesvićanin[11] i oni će srca otaca obratiti ka deci, odnosno ka sabranju u Gospodu našemu Isusu Hristu i učenju apostola, i biće od njega pogubljeni. No doći će Gospod sa nebesa, na isti način kako su Ga sveti apostoli videli da odlazi na nebo,[12] odnosno kao savršeni Bog i savršeni čovek, sa slavom i silom, i pogubiće čoveka bezakonja,[13] sina pogibli, duhom (dahom) usta svojih.[14] Prema tome, niko neka ne očekuje Gospoda da dođe sa zemlje, nego sa neba, kao što nas je On sam poučio.[15]


NAPOMENE:

 1. Jn 5,2-3.
 2. Mt 24,14.
 3. Jn 5,43.
 4. 2 Sol 2,10-12.
 5. 2 Jn 7-8.
 6. Dan 11,37.
 7. 2. Sol 2,3 i dalje.
 8. 2. Sol 2,8-10.
 9. Mat 24,24.
 10. Post 5,24.
 11. Mal 4,5; Mt 17,12-13.
 12. Dap 1,11.
 13. 2. Sol 2,3.
 14. 2. Sol 2,8.
 15. Mt 25,31.
Ključne reči:

3 komentar(a)

 1. Molim vas, mozete li mi pojasniti ovaj clanak?
  Kako sam shvatio Bog tek kada je stvorio covjeka mogao je da vidi njegovu buducnost.
  Da li je ovo tacno ili ste htijeli nesto drugo reci? Hvala vam unaprijed na odgovoru.

 2. Da li mi mozete reci zasto je subota zamjenjena nedeljom?

  • Dragi Stojane, preporučujem vam da pročitate Novi zavjet i rane crkvene oce. Nedjelja se setkovala među prvim hrišćanima.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *