Тачно изложење Православне вере

71. О томе да је божанство Логоса остало неодвојиво од душе и од тела и у смрти Господњој, те да је остала једна ипостас

Пошто је Господ наш Исус Христос безгрешан – јер греха не учини[1] (Он) који узима на се грехе света,[2] нити се нађе превара у устима његовим[3]– Он није био подложан смрти због тога што је смрт кроз грех[4] ушла у свет. Он, дакле, умире прихватајући смрт ради нас, и себе приноси Оцу за жртву ради нас; јер Њему (тј. Оцу) смо згрешили, и Он је требало да прими откуп[5] за нас, да би нас тако ослободио осуде; јер далеко било да крв Владичина буде принешена тиранину. Смрт, дакле, приступа и, прождирући мамац тела, бива прострељена удицом божанства, те окусивпш безгрешно и животворно тело сама бива уништена и враћа све оне које је дотад прождерала. Јер као што надоласком светлости ишчезава тама, тако се и са појавом живота одгони пропадивост, те свима наступа живот, а пропаст наступа ономе ко пропадивост изазива.
Према томе, иако је Христос умро као човек, а Његова света душа се раставила од пречистог тела, божанство је ипак остало нераздељиво од обоје, односно, од душе и од тела; па ни тако се једна ипостас није разделила на две ипостаси: јер су и тело и душа истовремено, од почетка, имали у ипостаси Логоса своје биће, и раставивши се узајамно у смрти ипак је свако од њих остало уз једну ипостас Логоса. Тако је једна те иста ипостас Логоса била ипостас Логоса и душе и тела; јер ни душа ни тело нису никада имали посебну ипостас у односу на ипостас Логоса: једна је, дакле, свагда ипостас Логоса, a никада две. Према томе, свагда је једна ипостас Христова. Јер иако је душа од тела просторно била раздвојена, ипак је Логосом била ипостасно са њим сједињена.


НАПОМЕНЕ:

 1. 1. Пт 2,22.
 2. Јн 1,29.
 3. 1. Пт 2,22.
 4. Упор. Рим 5,12.
 5. Мт 20,28.

3 коментар(а)

 1. Da li mi mozete reci zasto je subota zamjenjena nedeljom?

 2. Molim vas, mozete li mi pojasniti ovaj clanak?
  Kako sam shvatio Bog tek kada je stvorio covjeka mogao je da vidi njegovu buducnost.
  Da li je ovo tacno ili ste htijeli nesto drugo reci? Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *