Тачно изложење Православне вере

37. О енергији

Треба знати да се све силе, о којима смо већ говорили, и сазнајне и животне и природне и уметничке, називају енергијама; енергија је, наиме, природна сила и кретња сваке суштине. И опет: природна енергија је урођена кретња сваке суштине. Одатле је јасно: у којих бића је међусобно иста суштина, у њих је иста и енергија, а у којих су другачије природе, у њих су другачије и енергије, јер немогуће је да суштина буде без учешћа природне енергије.
Природна енергија је, опет, пројавна сила сваке суштине. И опет: природна и почетна енергија је вечно покретна сила умне душе, то јест, вечно покретна сила њеног логоса, која по природи свагда из ње извире. И опет: природна енергија је сила и кретња сваке суштине, без које је само оно што нема свога постојања.
Енергијама се називају и радње као: говор, ходање, једење, пијење, и томе слично. Енергијама се често називају и природне страсти, као што су глад, жеђ и слично. Енергијом се, коначно, назива и последица дејства силе.
Изразе „по сили“ и „по енергији“ користимо у двојаком смислу. О детету које још сиса, наиме, говоримо као о могућем по сили научнику, јер има способности да образујући се постане научник. Називамо, такође, научником и онога ко је то по могућности и ко је то по енергији: по енергији јер има знања о науци, а по могућности јер може да се бави науком, али се не бави делатно њоме; називамо га, најпосле, научником по енергији (по дејству), јер делује, односно, бави се науком.
Треба, дакле, да знамо да је овај други начин заједнички и сили (могућности) и енергији (дејству); у првом случају, наравно, припада сили, а у другом енергији.
Прва и једина и истинска енергија наше природе је независна, односно, она је словесни и самовласни живот и саставни чинилац наше човечанске природе; а они који својим учењем лишавају Господа те природе, не знам како Га могу називати очовеченим Богом. Енергија је делатна кретња природе, а делатним се назива оно што се креће само по себи.

3 коментар(а)

  1. Da li mi mozete reci zasto je subota zamjenjena nedeljom?

  2. Molim vas, mozete li mi pojasniti ovaj clanak?
    Kako sam shvatio Bog tek kada je stvorio covjeka mogao je da vidi njegovu buducnost.
    Da li je ovo tacno ili ste htijeli nesto drugo reci? Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *