КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
XLVII
Један човек имаше две кћери. Па се млађа кћи одели од свога оца и отиде у даљну земљу и расточи тамо има: ње своје живећи беспутно.
У Христа Спаситеља беху с почетка две кћери: Азија и Европа. Азија је представљала старију кћер, а Европа млађу. И веома љубљаше Христос млађу ћерку своју, и млађа кћи љубљаше Христа и живљаше с Њим без деобе хиљаду година. Али, после хиљаду година Европа омрзе Христа, родитеља свога, и она се поче делити од Њега. Мало по мало док се сасвим не одели и не пође у земљу туђу, тј. у земљу небожју, незнабожну, на ђубриште са кога ју је Христос узео, очистио и у царски двор увео.
И осиромаши Европа без Христа, и оголи и опросјачи тако, да јој нико у свету није желео пружити руку да се с њом рукује, бојећи се да она не украде туђу руку. Јер, ко је без Бога, тај је и без поштења. Ко је без Бога, тај је и без истине и без милости. Јер је речено од видилаца: „Милост и истину љуби Господ“. Али који изгубе Господа, не могу никако задржати милост и истину. И тако, оделивши се од Господа, Европа се оделила од милости и истине. Потпуна паганска тама покрила је њену душу. И она ништа није видела. Јадна, гладна, сиромашна, гола, слепа. То је Европа постала када се оделила од свог духовног Родитеља, од Христа преко родитеља.
У својој крајњој беди, Европа ипак не беше изгубила гордост племићку. Презрена од свих континената, она је још увек пркосила човечанству хвалом својим чудесима. У суштини њено гесло је гласило: није Христос чудотворац, но ја, Европа, ја сам чудотворац. Ја сам пронашла бусолу, ја сам избројала звезде, ја сам израдила микроскоп и телескоп, ја сам израчунала дужину и ширину васионе, ја сам пронашла траву за лекове, ја сам измислила ножеве за хирургију, ја сам направила динамит за рушење стена; ја сам изградила справе за летење и справе за гњурање и справе за пливање; ја сам богиња проналазака машина, парних бродова и железница, електричних справа и направа, ја проналазачица телеграфа и телефона, и радија и телевизије. Ја па ја, па ја, па ја! Ја сам у овом веку главни чудотворац. Не постоји више Бог чудотворац; то је бајка старих глупих времена. Постоји само Европа као чудотворац.
Ај, браћо моја, јесте ли чули реч блудне кћери? Јесте ли чули хвалисање осиромашене, оголеле огладнеле аристократе? Није она ништа, али хвали се као да је све. Не ма ништа, а хвалише се као да је цео свет њен. Истиче пред свима да би је сви поштовали, међутим, сви је презиру. Маже се и бојадише лице своје да се покаже лепа, али сви је се гаде и гнушају као највеће ругобе.
Старија кћи Христова, Азија, не може да гледа Европу. На очи јој је гадна, на уши дисхармонија горка, под носом смрадна, под прстима рапава и гнила. Не може да је подноси, Азија Европу.
Па овако одговара Христова Азија отпалој антихришћанској Европи:
Шта има што ниси примила? Чиме се хвалиш? Чиме се гордиш? Ако си нешто пронашла, на чијој си њиви пронашла, што се хвалиш бусолом и електриком и парним ма шинама и другим справама? Зар ниси све то нашла у двору Господњу, у који си уведена као гост? Ако не спомињеш Домаћина, онда си лопов. Па и јеси лопов. Та и јеси разбојник, отмичар и тиранин. Сва чудеса твоја јесу чуде са Божја, која си и последња дознала. Заиста, ти ипак говорим: сва чудеса твоја јесу чудеса Божја, али сва чудеса Божја још нису чудеса твоја, нити ће бити твоја ни за милионе година. Само је једно твоје, чуј и упамти, има само једно од свих чудеса што није Божје него твоје, Европо, и само твоје. То је злоупотреба свих чудеса Божјих. Божја су чудеса, а твоја злоупотреба чудеса Божјих. На при мер: Божја је летећа машина, а твоје је убијање људи из те машине. Божје је пливање, а твоје је дављење. Божје је лечење, а твоје је тровање. Божје је путовање, а твоје је распростирање смрада уз пут. Божје је спајање, а твоје је раздвајање. Божја је истина, а твоја је лаж. Божја је милост, а твоја је себичност. Шта имаш ти, Европо, заједничко са Христом, Богом истине и милости? Ништа. А ти Србијо? Што си се постидела и заруменела? Јер си пошла за Европом. Удружила си се са отпадницом. Повела си се за блудницом. Ако ћеш променити свој пут, нека си благословена. И нека је благословен Господ Бог који те чека да се поправиш. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.