КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
VI
Рече Господ: Блажени кротции јако тии насљедјат земљу, то јест: они који се не истрчавају у прве редове, постају први; и они који се не отимају о богатство; и они. који се не грабе за земљу, добијају земљу. Браћо моја, морамо довести у склад логику нашу са логиком Божјом. Иначе ћемо се преварити свакога часа и на сваком кораку. Не каже узалуд велики апостол Христов: а ми ум Христов имамо (I Кор. 2, 16). Зато су апостоли могли непогрешно мислити, непогрешно говорити, непогрешно судити и радити. Јер су обратили били ум човечији у ум Божији, јер су умовали, не као људи него као Бог.
Ко би, ето, од људи рекао, да ће кротки наследити земљу; кротки, а не охоли; благи, а не сурови; уздржљивци а не отмичари; јагањци, а не вуци. Нико, ко мисли по земаљском, а свако, ко мисли по божански. Кротки ће на следити земљу о коју се боре и крве охоли и грамжљиви и гњевљиви. Помрли су велики освајачи туђих земаља, па нити су понели собом у онај свет освојене земље, нити су их могли осигурати својим потомцима. Земље које су освојили Александар Македонски и Цезар и Џингис – кан и Наполеон нису наследили њихови синови него сасвим други за које они нису ни знали, ни ратовали.
Како то, питаћете? Ето тако. И, ето зато што логика људска код непобожних људи није у складу са логиком Божјом. Погледајте руску земљу. Најпространија земља од свих земаља у свету. И то је земља једнога кроткога народа. Највећу земљу у нашем веку поседује најкроткији народ у свету. Ето вам очигледног доказа, да је истинита реч Христова; благо кроткима, јер ће они наследити земљу. Заиста не треба вам јаснији и стварнији доказ од православне Русије и православних Руса. Безбројни отмичари и насилници држали су ту пространу земљу, коју су сад наследили кротки Руси.
Насилници умиру без наследника, и кротки наслеђују њихову земљу. Отмичари завештавају отету земљу својим сродницима, али Бог убија ове а земљу наслеђују кротки и незнани. Зато је право речено у Светом писму. „Безбожник сабира али не зна за кога сабира“. Зна Бог, ако он не зна. И Бог даје коме Он хоће, а не коме је безбожник завештао.
Шта отимаш, грешни човече? Отимаш оно што није твоје. За кога отимаш? За онога који није твој. Ако имаш памети, опамети се. Ако имаш разума, уразуми се. Божија су небеса и Божија је земља. Па кад је земља Божија, можеш ли отети од Бога? Кад ратујеш против људи и отимаш земљу, не ратујеш против људи, него против Бога и не отимаш земљу од људи него од Бога. Господар неба и земље стоји на међи твоје њиве и гледа ка да ти преораваш. Господар сунца и месеца и звезда посматра тебе како заузимаш туђу земљу, разораваш градове, убијаш народ, палиш и жариш, с поносом и самохвалом, о горда глупости! Господар сунца и месеца и звезда госпо дар је тобом заузете земље, и разорених градова, и убијеног народа и попаљених кућа. Како ћеш се одговорити Њему? Где ти је адвокат? Како ћеш му платити оштету?
Он ћете самлети као раж на жрвњу. Та опамети се! Та уразуми се! Никад од постања света, нико није ратовао против праведног народа, а да није ратовао против Бога. И Бог је остао непобеђен а нападач прошао онако исто као зрно у жрвњу.
Јер, Вишњи влада царством људским и даје га ко ме хоће, и поставља над њим најнижега између људи (Дан. 4, 17). Ево светлости! Ево откровења! Ево несумњиве истине! Свако царство на земљи Божја је својина, и Бог га даје коме Он хоће, данас овом сутра оном. Данас допушта да будала и охолица седне на престо а сутра га обара и подиже најнижег измећу људи. Или као што је света Богомати казала о Богу: Сабра силне са престола и подиже смирене. То је то, и то је оно, и то је ово, и то је све што треба знати у овоме животу. Да су крштени Европејци знали то, не би имали два последња крвава рата, мрљу историје људске и срамоту Хришћанства. Али нису знали. Кад су мислили да све знају, тек онда нису ништа знали. Јер, уколико су више познавали микробе, утолико су мање знали за Бога. Зато су ударени тешком руком Господа неба и земље. А ви, браћо, бирајте хоћете ли са овим крштеним варварима или са својим племенитим прецима. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.