КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
XLVI
Добро од зла може се оделити и мора се делити. Но, да ли се може делити добро од добра? Не може. Никако не може. Нити се може зло од зла, ни добро од добра делити. Где је једно зло, ту су одмах многа зла, над истим вигњом. Где је једно добро, ту су одмах многа добра пред истим олтаром. Грозд и грозд, труо сав труо; здрав сав је здрав.
„Милост и истина иду пред лицем Твојим, Господе“, говори Псалмист, а на другом месту опет: „Милост и истина сретоше се, правда и мир целиваше се“. Добро иде с добром. Добро се лако дружи с добром. Али, зло и добро не могу заједно, као ноћ и дан.
Је ли вам се досадило чинити добро, браћо моја? Јесте ли пожелели и са злом једно коло поиграти? Ај, никако. Не хватајте се у коло са злом. Јер, ћете постати гадни, и мршави, и црни, и смрдљиви и одвратни и себи и другима. Ако желите бити заувек лепи и једри и светли и благомирисни и привлачни, ако то желите браћо моја (а ко то не жели) онда држите се добра, и само добра, и не мешајте нипошто добро са злом, ни крст са некрстом, ни поштење с непоштењем, ни Христа с Антихристом. И не хватајте се у коло са злом, са непоштењем, са развратом, са пијаницама и коцкарима и богохулницима. Јер, су они гад пред Господом. Ако дакле желиш да не постанеш гад пред Господом и анђелима Господњим и твојим светим ђедовима и прадедовима, онда се не ортачи са злом и не побратими се са аргатима зла.
Ово вам не саветујем само ја. Ово вам саветује Божји апостол Павле. То је онај Павле, који најпре није веровао у Христа, као што и данас многи не верују, но који се после уверио тако силно да је радије приклонио своју главу под мач, него што би своје уверење променио.
А добро чинити да вам се не досади. А мало даље он то појачава овим речима: Докле имамо времена, браћо, чинимо добро сваком, а нарочито онима који су с нама у вјери (Гал. 6, 9 – 19). Каже: докле имамо вре мена чинимо добро! Ај, браћо моја, помислите колико имамо времена? Данас је погребено хиљаду деце, девојака и момака. Ко нам јамчи, да нећемо и ми бити погребени сутра или прекосутра? Видовити апостол видео је то што и ми видимо, и знао је то што и ми знамо, па пред сахрану свакога од нас виче нам: Докле имате времена чините добро. Чините добро свакоме, а нарочито онима који су с вама у истој вери. Какво добро пре свих добара? Истина и милост. То је срж Јеванђеља. Познајте истину и покажите милост.
Добро је рекао српски народ: ближа је кошуља од хаљине. Чини добро прво својој браћи по вери, па својим рођацима, па суседима, па онда даљним и по вери и по крви, даљним и даљним до најудаљенијих крајева земље. Да не будемо као неки такозвани интернационалисти, који су спремни да чине добро онима најудаљенијим, а да своју најближу браћу, по крви и вери, оставе да беспомоћно гину и умиру.
Докле имамо времена, чинимо добро, заповеда апостол Христов у име Христа. Шта то значи? То значи троје, и то:
– Прво, навикнимо чинити само добро. Извежбајмо се чинити само добро. Осетићемо, сладост и радост у томе што чинимо људима добро. Ако се кренете за истином, милост ће вас пратити. Милост и истина не одвајају се.
Онда друго: чинимо добро најпре и првенствено право славној браћи нашој. Није то мало братство. То је братство од преко две стотине милиона душа. То су они који су с нама једно у вери. То је један велики свет. Ми нисмо у стању свакоме православноме дати нешто у руку. Свак то и не тражи од нас. Већина од њих не желе од нас ни какав материјални дар. Желе само љубав, саучешће и молитву. То можемо дати свима. Подајмо докле имамо вре мена. А сат нашега времена није избио. Кад избије, онда не можемо чинити ни добро, ни зло које би хтели. Зато нас апостол жури вичући: докле имате времена, ај, докле имате времена, чините добро! појмите истину и чините милост.
Браћо моја! Чинити зло, то је постала страст Европе. Тиранисати, светити се, пљачкати, превозносити се, уништавати, речју чинити зло у томе је васпитана. Томе ће Свевишњи убрзо учинити крај. Ако желите Срби, да то не буде и ваш крај, онда се вежбајте чинити добро, ревновати за добро, гинути за добро. Јер, добро то је Бог, то је Христос, то је слава и похвала, то живот и бесмертије, то појање и клицање анђелских сила, јуче, данас и сутра и на век века. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.