КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
LVIII
Помоћу газде постаје човек газда а не помоћу просјака.
Помоћу славнога постаје човек славан а не помоћу презренога.
Помоћу мудрога постаје човек мудар а не помоћу лудог.
Помоћу силнога добија човек победу а не помоћу немоћнога.
Помоћу Бога може човек постати бог а не помоћу ђавола.
Држите ово посебно у памети браћо моја: само помоћу Бога може човек постати бог а никако помоћу ђавола.
Почетак трагичне историје рода људског био је онда кад су Адам и Ева, односно Ева и Адам лакомислено по веровали да могу постати богови помоћу ђавола. Поверовавши ђаволу Адам и Ева су погазили заповест Бога Створитеља да би постали богови. Али, авај, судбино љута, нису тада постали богови него лешине. Одмах су им се очи отвориле и увидели су да је све божанско здерано с њих; остали су сами гадни костури.
То је било кад је било. Зар ћемо ми и време рачунати, кад и модерна наука сматра да је време ствар растегљива и релативна а прастари пророк говори о времену: Госпо де, хиљаду година је пред тобом као један дан и један дан као хиљаду година.
То је било, кажемо, кад је било. На самом почетку страшне трагедије човечанства; то јест кад је први човек са својом женом појмио да помоћу ђавола постане бог. Но није постао бог но гола и смрадна лешина.
То је било кад је било, но то је било и јуче у Европи. Европско човечанство, интелектуализирани човек, то јест са забрљаним срцем и умом и са развијеним чулним разумом, направио је уговор с ђаволом, прастари адамски пакт, да испуни вољу ђаволу а да помоћу ђавола постане бог. Наиме, да европски крштени људи повинују се ђаволу, одрекавши се Христа, а ђаво да их све одликује орденом божанства; тако да сваки Европејац који се одрекао Христа, и пљунуо на крст и поклонио се ђаволу, одмах добија ђавоље племство и титулу ђавољег кнеза, грофа, барона, велможе, великаша, генерала, војводе, капетана, воина.
Од своје стране Европејци су до савршенства испунили своје обавезе према ђаволу одрекавши се Христа. Али од стране ђавола није испуњено ни једно обећање. Јер ђаво никад не прима никакву обавезу према људима, само тражи обавезу а даје обећање. Бог чини завет с људима својим, а ђаво се боји завета и не чини завета него само даје обећања и тражи обавезе. Лажно обећање даје ђаво богоодступној Европи да ће Европејце учинити боговима, али да му се Европејци поклоне. Европејци су се поклонили и учињени су од ђавола не боговима него ђаволима. Ту је превара ђаволска.
Заиста није сасвим бесмислена тежња људи да постану богови и синови Божји. Има нешто дубоко скривено у њима, као метал у руди што их гони да траже своје изгубљено божанско достојанство. Божји дах живота је у њима. Живи су не од земље него од неба. И живот њихов је залога и печат божанства. Кад човек има здравље не ми сли и не говори о здрављу; кад га болест савлада онда говори о здрављу, јадикује за здрављем, тражи изгубљено здравље. Кад је Адам изгубио своје божанско достојанство, онда се осетио го, потражио га обнажен од свега небескога. Обичан кип од пепела и од Адама па надаље, преко Каина, Ламеха, Неврода, Канана, Амалика, Едома, Кајафе и других тражило је грешно потомство Адамово преко ђавола да изгубљено поврати. Али узалуд. Све је било узалуд и све наопако, где се изгубљено хтело добити мађијама ђаволским. И све тако док није Бог постао човек да човека богом учини. Као што пише у Триоду. Јер је у Старом завету писано а у Новом поновљено: богови сте и синови Божји.
Бог је постао човек да човека учини Богом – то је браћо моја зенит историје људске, то је свршетак дуго трајне ноћи кроз коју је род човечији путовао! Лутајући и незнајући ни одакле ни куда иде; то је зора великога дана, која је људима дошла блага небесна вест: Синови смо светлости и дана. И људи су од тада почели да постају богови помоћу Бога. То је почетак препорођаја човечанства. Нов пут; нов метод, Нови завет. Нове обавезе и ново обећање. Богови сте и синови Божји.
И милиони су у току 2000 година постали мали богови или синови Божји. Помоћу Бога, вером, добротом, милостињом, правдом, подвигом, сузама, мучеништвом, пожртвовањем. Многи и многи милиони. То је највећа војска која је сабрана – војска Христова у ономе свету то је најмногобројнији народ – народ Христов у ономе свету.
Али, авај, браћо моја, модерна Европа окренула се од дрвета живота и пошла змији на разговор као наша пра баба Ева. И ухватила је веру са ђаволом и створила пакт са ђаволом. Дала је обавезу и примила обећање. Обавеза гласи: одрећи се Христа и скренути с пута јеванђелског; красти, лагати, отимати, уживати, блудничити, убијати, чинити сва безакоња и стварати све направде. А обећање гласи: Ако тако будете чинили бићете богови. И Европа наших дана увелико понавља пропали покушај бабе Еве, Каина, Јуде и осталих звучних слугу сатанских. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.