КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
XLIV
Благо народу чији се владар одушевљава Богом и хвали Бога и пева Богу! Његов народ поштоваће истог Бога и свога владара волети као мудра и добра. Цар Давид певао је уз харфу: Да хвали душа моја Господа! Свако диханије нека хвали Господа. И гледајући величанство Божје он је за себе говорио: Ја сам црв, а не човјек! Зато је Давидов народ Бога поштовао а Давида волео.
У старо време римски ћесари гонили су народ да њих сматра за богове. Због тога народ није знао за једнога правога Бога, а своје глупе ћесаре, нити је поштовао као богове, нити их је волео као људе. Тако је то од увек било, кад год су надмени и уображени људи захтевали да им људи одају божанску част, људи су им одрицали и човечанску част. И кад су надувени мехури прсли и спљошти ли се, људи су им се насмејали. Самозвани и лажни богови одувек су били и лажни људи. А када се јавио прави Бог на земљи у човечјем облику, он је смерно ходио и свима служио. Није се устурио био у престолу па захтевао да људи пред њим падају и љубе му папучу, него се сам сагињао да подигне узете, да усправи погрбљене, да вас крсне умрле, да извуче овцу из трња, да дигне динар из прашине, да опере ноге слугама својима. Зато му се сва васиона клања са страхопоштовањем и љубављу. Како ви судите о Европи? Африка и Азија називају Европејце бе лим демонима, према томе, они би могли Европу назвати Бела Демонија. Назвали би је Бела због боје коже, а Демонија због црнине душе. Јер, се Европа одрекла јединога правога Бога и заузела престо и став римских ћесара. И као римски ћесари пред пропаст Рима објавила је свима народима на земљи, да се свак може клањати својим боговима како зна и уме, Европа ће то толерисати, али да се сви морају клањати њој као врховном божанству, било под именом Европе, било под именом културе.
Тако се, браћо моја, у наше дане повампирио сатански Рим, онај Рим пре цара Константина, који је огњем и мачем гонио хришћане и спречавао Христу да пређе у Европу. Само што је Бела Демонија пала у тежу болест него пагански Рим. Јер, ако је пагански Рим био мучен од једног демона, Бела Демонија бива мучена још од седам злих духова, љућих од онога римског демона. Ево, дакле, новог паганског Рима, ево и новог мучеништва хришћанства. Будите спремни на мучење од стране Беле демоније за Христа.
Нова паганска Европа не хвали се ни једним божанством иза себе. Она се хвали само собом, својом памећу, својим богатством, својом силом. Надувани мехур тек што није прскао, на смех Африке и Азије; сазрео чир који тек што се није провалио да својим смрадом испуни сву васиону. То вам је садашња антихришћанска Европа, Бела Демонија.
Европа живи у зачараном кругу проналазака. Ко изиђе с неким новим проналаском, тај се оглашава за генија. Ко пак опсује туђе проналаске, тај се оглашава за доктора науке. Проналасци су европски многобројни, скоро без бројни. Но ни један од тих проналазака не чини човека бољим, поштенијим и просвећенијим. Европа за последњих хиљаду година није се јавила ни са једним јединим проналаском у области чисто духовној и моралној, но само у области материјалној. Проналасци европски довели су човечанство на обронак пропасти, довели су га у духовни мрак и у мрачну квареж, каква се не памти у историји хришћанства. Јер, све своје проналаске Европа је уперила против Христа; да ли по своме сопственом кривоумљу или по наговору Јевреја, не знамо.
Кад је пронађен телескоп, за посматрање удаљених звезда, научници европски протумачили су то на штету јеванђеља Христова.
Кад је пронађен микроскоп, опет смех над Христом.
Кад је пронађена железница, парна фабрика, телеграфија и телефон, сав је ваздух брујао од самохвалисања европског на рачун Бога и Христа Његова.
Кад су људи пронашли машине за пливање под водом, за летење у ваздуху, за разговор на великој даљини, тада се Европи Христос учинио тако непотребан и несавремен као мумије египатске.
Међутим, све своје проналаске у току последњих двеста година Европа је употребила на своје самоубиство у светским ратовима на злочин, на мржњу, на рушење, на пре вару, на изнуђавање, на срамотење народних светиња и светих обичаја, на лажи, непоштења, разврате и безбожства по целом свету. Но, Европа, уствари, није никога преварила до саму себе. Нехришћански народи увидели су шта је Европа, шта она носи и шта она хоће, зато су је и назвали Бела Демонија.
Чуј, шта цар Давид каже: Једни се хвале коњима, а други колесницама, а ми се хвалимо именом Господа Бога својега. Они хвалисавци ће задремати на јастуцима своје лажне славе, а ми ћемо се дићи и усправити. Апостол Павле, пак још јаче виче: човјече, шта има што нијеси примио? Ако ли си примио, што се онда хвалиш као да нијеси примио (I Кор. 4, 7)? Знај да су и сви проналасци пронађени на имању Божјем пред очима Божјим. И научи се стиду и поштењу. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.