КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
LXIII
Браћо моја, да ли знате које су две најдубље мисли? То вам не може човек речима казати. То се може само у драми живота показати, на Богу и на људима. И то се за иста показало онда кад се све показало и открило онда кад се све открило. Кад су сва пророчанства дошла до Откровења, онда се све открило. Како то сва? Ево како: и божанско и човечанство, и небеско и земаљско, и анђелско и ђаволско. Све се то открило, и откривено показало онакво какво јесте. Због тога се Нови завет назива по преимућству Откровење Божје. Јер није се само Бог открио, него се и човек открио и анђео и ђаво. Објавила се тајна Бога и тајна човека. То и јесу две најдубље ми сли: тајна о Богу и тајна о човеку, а то је у крајњој лини ји тајна о недосежности величанства Бога Саваота и о неслућеној подлости човека. Заиста вам кажем: висина величанства Божијега и низина подлости људске то су две мере, две димензије, бескрајне и утопничке. Онај ко мисли о томе двома, тај постаје утопљеник који се топи или у врховна небеса или у дубоки уски бездан.
Бог се јавио људима. Од свега што се догађало од створења света то је најважнији догађај. Око овог догађа ја сва се историја људска окреће као око свога стожера. Све је друго од мањег значаја. Све је друго споредни предмет разговора. Управо све остало што су људи као путници по ноћи нагађали, слутили, гатали и очекивали – све су то само ноћне сенке пре појаве сунца са истока. А кад се сунце појавило, сенке су исчезле као луди снови кад се човек пробуди.
Бог се јавио људима у личности једнога човека. Зашто тако? Зато што су људи од памтивека очекивали да им се Бог тако јави, то јест као човек да поживи међу људима и да разговара са људима, и да одговори људима на без бројна питања; и да излечи на људима безбројне муке и болести; и да очисти људе од безбројних греха, страсти и слабости, и да зајемчи људима испуњење безбројних људских чежњи за животом и за правдом и за љубављу и за радошћу. Сва божанска обећања о добру која је Творац положио у срце и у крв и у дух свакога човека требао је јавно све то Бог да одобри и да обнови и да оживи и да каже: да, и амин.
Такав Бог, браћо моја, и у таквом човечијем облику ја вио се у свету пре скоро 2000 година. А кад се Бог јавио у лицу Господа Исуса Христа рођеног од Пречисте Деве Марије, тада се јавило неслућено величанство једнога Бо га, у Тројици, али се јавило и неслућено ништавило људско. Ни једно ни друго поколење није могло ни сањати: ни такву красоту Божју, нити такву подлост људску; ни такву чистоту Божију нити такву прљавштину људску; ни такву силу Божју нити такву слабост људску; ни такву милост Божју нити такву злобу људску; нити такав тамјан Божји нити такав смрад људски.
И од тада до данас две реке теку упоредо: једна је ре ка Голготска а друга Содомска. Једно је река бистра и чиста а друго је река смолна и срамна.
Људи који су познали Бога у телу окупали су се у реци Голготској и постали чисти као снег и светли као анђели. А људи који нису познали Бога у телу купају се до данас у реци Содомској, у смоли и у смраду. Христос Бог јавио je да више љуби живе људе од свих творевина у овоме свету, Божјих и људских. Голготски следбеници Његови то су примили и према томе ценили све вредности. А Содомски људи ценили су више творевине Божје, тј. звезде и планине и реке и змије, па су се њима и клањали као божанствима и ценили су људске творевине, кипове од камена и дрвета и слике и грађевине и рукотворине и сву такозвану културу него ли живе људе. Голготске људе Бог је благословио, а Содомске људе Бог је проклео.
Како од увек и за увек тако и данас. И данас, браћо моја, Бог благосиља голготске људе а проклиње Содомске. Ко су једни а ко други? Голготски су људи они који стављају Бога изнад човека а све друго испод човека; и који се клањају Богу јављеноме у лицу Господа Исуса Христа рођеног у телу од Пречисте Марије. Содомски су људи они који пажљивије чувају кипове својих лажних богова незнабожачких, него ли животе живих и крштених људи; који цене музеје више него цркве; који говоре о култури више него о Богу јављеноме у Христу. To су Содомски људи.
Ко има уши нека чује ово и ко има разум нека разуме ово. Ко чује и разуме и прими, тај ће спасен бити. А ко не хтедне чути и не могне разумети, тај ће осуђен бити. Наш живот на земљи је кратког рока, сличан тркачима на кочији: или добити све или изгубити све. Разумите ово сви ви који разум имате. И прославите Бога у Тројици. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.