КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ
 
XLI
У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. То је поче так сваке хришћанске молитве. Тим речима ми се обраћамо невидљивоме Богу, јединоме у Тројици, и Његовим ангелима и светитељима у ономе свету невидљивоме. Около нас налазе се духови светлости и духови таме. И једни и други пазе на свакога од нас и чекају коме ћемо се од њих ми приволети, да ли духовима светлости или духовима таме. Када се приволимо једнима било мислима или речи ма или делима, онда они други одступају од нас. Кад се изјаснимо за духове таме, духови светлости удаљују се од нас, а када се изјаснимо за духове светлости, духови таме беже од нас. Када изговоримо: у име Оца и Сина и Све тога Духа, онда све мрачне војске демонске суновратно падају једне преко других у Ад, и ми се онда молитвено разговарамо само са силама светлости и љубави.
У чије име? У чије име чиниш оно што чиниш? Пита ли су јеврејски прваци Христа Господа. А Он им је одговарао, да у име Оца свога говори, и у име Оца свога делује. Син као представник Оца и Духа Светога, као посланик Свете Тројице, дакле све је говорио што је говорио и све је чинио што је чинио. Па кад је Он као господар свих створених ствари признавао да у име Оца свог долази, у име Оца говори, у име Оца чини чудеса, како би онда ми, ситни и незнатни, усудили се рећи да у своје име живимо, у своје име крећемо се, у своје име говоримо и у своје име дејствујемо? Шта је наше име? Ко смо ми? Свак се у овом свету јавља у име некога већега и познатијега. Тако и ми као хришћани у име Христово. Кад ка жемо у име Христово, ми се тиме представљамо ко смо и чији смо и од кога смо послати и коме се враћамо и од кога очекујемо награду.
У чије име? Свакоме странцу ми постављамо то пита ње. Ко год као непознат долази к нама, ми очекујемо да покаже личну карту или писмо некога нашег пријатеља. Иначе нам непознати постаје сумљив. У чије име чините то што чините? Питале су оне сатанске старешине у Јерусалиму Христове апостоле. У чије име говорите? У чије име крштавате? У чије име исцељујете болеснике? У чије име чините толика чудеса?
Одговор је гласио, и од Петра и Јована, и од Филипа и Томе, и од свију апостола један и исти: у име Исуса Сина Божјег, праведника, кога ви убисте.
У једној земљи иду посланици у иностранство у име краља, судије суде у име владара, стражари хватају зло творе у име закона, Калфа се јавља у име мајстора, син долази уместо оца, ћерка у име мајке, ученик у име учитеља и млађи у име старијега. Сав ваздух бруји свакога дана: ја говорим у име тога и тога, или ја долазим у име тога и тога, или ја чиним у име тога и тога, или ја ти дајем, или ја ти одузимам, или ја ти судим, или ја ти праштам у име тога и тога. То је земаљска јерархија. Свак ко се јавља у нечије име млађи је од онога у чије се име јавља.
А онај мудри Павле апостол, који је рођен у Тарсу и који је најпре гонио Христа и Христове следбенике, а по сле написао четрнаест посланица Јеврејима и незнабожци ма, овако заповеда свима крштенима: И све што год чините ријечју или дјелом, све чините у име Господа Исуса Христа (Кол. 3, 17).
Све што чините, све чините у име Господа Исуса Христа. Ко је послушао ову реч апостолску? Послушали су Срби. Послушали су српски жупани, краљеви, цареви, кнежеви, деспоти и вожди, који су писали повеље почињући овако: У име Господа и Спаса нашег Исуса Христа.
Послушали су српски патријарси, епископи и свештеници, који су учили народ српски да у време мира живи у име Господа Исуса по закону његовом, а у ропству да трпи и умире у име Господа и Спаса Исуса Христа.
Послушао је сав српски народ, који што год је чинио, чинио је прекрстивши се у име Исуса Христа: и кад је крштавао, крштавао је у име Господа Исуса Христа, и кад је венчавао, венчавао је у име Господа Исуса Христа, и кад је кумовао, кумовао је у име Господа Исуса Христа, и кад се братимио, братимио се у име Господа Исуса Христа, и кад се заветовао, заветовао се у име Господа Исуса Христа, и кад је приморан био ратовати, ратовао је у име Господа Исуса Христа, и кад је зидао, зидао је у име Господа Исуса Христа, и кад је орао, орао је и садио у име Господа Исуса Христа.
Браћо моја, Исус Христос је Бог српског народа. У име Његово Срби су чинили све што су чинили, осим злочина и безобразлука. Све велико, узвишено, божанско, светло, добро, разумно, што Срби имају, све је у име Господа Исуса Христа.
Зато, браћо моја, не слушајмо оне празноглаве који ви чу: у име културе, или у име науке, или у име прогреса, То је све убица сатански. Него реците овако: и ми као свети оци наши живели смо у име Исуса Христа. Тако до сад, тако и од сад. Господу Исусу Христу нека је слава на век века. Амин.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.