NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
O TAJNI JELEOSVEĆENJA
 
Jeleosvećenje ili sveštanje masla jeste sveta tajna u kojoj se hrišćaninu, pomazivanjem izvesnih delova tela osvećenim jelejem, nevidljivo daje blagodat Božja, koja isceljuje duševne nemoći, a ponekad i telesne.
Ova sveta tajna vodi poreklo od samoga Spasitelja, jer su njegovi učenici, po njegovoj zapovesti, „mazali uljem mnoge bolesnike, i isceljivali ih“.[1] Crkva je upotrebljavala ovu svetu tajnu od najranijih vremena. To se vidi iz reči Ap. Jakova koji kaže: „Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim, i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je grehe učinio, oprostiće mu se“.[2]
U ovoj svetoj tajni čitaju se sedam Apostola i sedam Evanđelja; posle svakog Evanđelja sveštenici pomazuju bolesnike jelejem koji je pomešan sa vinom, i to pomazuju čelo, nozdrve, obraze, usta, prsa i ruke na obe strane, pri čemu se izgovara molitva. Ovu svetu tajnu vrše sedam sveštenika, u nedostatku tri, a u slučaju nužde i jedan.
 


 
NAPOMENA:

  1. Mk.6,13.
  2. Jk.5,14-15.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *