ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
О ТАЈНИ КРШТЕЊА
 
Крштење је света тајна у којој се човек, исповедивши претходно праву веру, кроз троструко погружење у воду у име Оца и Сина и Светога Духа очишћава од свих грехова, умире за грех и грешни живот и поново рађа у духовни, свети живот. Такође, крштењем се улази у Цркву и постаје хришћанин. По речи Спаситељевој: “Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божје”.[1] У светој води крштења човек се очишћује од свега грешног и препорађа Духом Светим. Ако је дете, очишћује се од прародитељског греха; ако је пак одрастао, очишћује се и од личних грехова. Самим примањем крштења постаје члан Тела Христовог – Цркве.
Тајну крштења установио је сам Спаситељ када је по васкрсењу свом дао Апостолима заповест: “Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа”.[2] Он је и примером својим осветио крштење, примивши га од Јована.
Тајна крштења се може извршити над сваким који има веру а каје се за своје грехе. То се види из речи самога Спаситеља и св. Апостола Петра. Спаситељ вели: “Који узверује и крсти се, спашће се”[3] а Ап. Петар: “Покајте се, и да се крстите сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење грехова: и примићете дар Светога Духа”.[4] Зато одрастао исповеда при крштењу своју веру читањем Символа вере. А када се крштавају деца која нису у стању да исповеде своју веру, онда то уместо њих и за њих чини кум читајући Символ вере. Зато кум и прима на себе обавезу да своје кумче, када одрасте, научи истинама вере и побожном животу.
У обреду тајне крштења најважнија је радња троструко погружавање у воду онога који се крштава, при чему свештеник изговара речи: “Крштава се слуга Божји (каже се име које је кум наменио) у име Оцаамин, и Синаамин, и Светога Духа – амин”. Ово погружавање означава сахрањивање старог и васкрсавање новог човека, јер претставља Спаситељеву смрт и васкрсење (Рим.6,3-11).
Крштење се не понавља, јер је оно духовно рођење; и као што се човек једанпут рађа, тако се једанпут и крсти. Зато је и речено у Символу вере: Исповедам једно крштење.
Право да врше свету тајну крштења имају епископи и свештеници, као наследници светих Апостола. У крајњој нужди крштење могу обавити ђакони, па и православни верници световњаци. У таквом случају, крштавани се трипут погружава у воду, при чему се изговарају речи: “Крштава се слуга Божји (име) у име Оца – амин, и Сина – амин, и Светога Духа – амин”. Ако овако крштена личност остане у животу, свештеник допуни крштење вршећи цео обред крштења сем троструког погружавања. (Крштење се врши погружавањем у воду; само у случају недостатка воде, или у некој крајњој нужди, крштење се може вршити и обливањем или кропљењем).
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Јн.3,5.
  2. Мт.28,19.
  3. Мк.16,16.
  4. Д.Ап.2,38.

One Comment

  1. hvala