ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
О СВЕТИМ ТАЈНАМА
 
Свете тајне су такве свештенорадње, кроз које се вернима на видљив начин даје невидљива благодат Божја. Свака света тајна има две стране: видљиву и невидљиву. Видљиву страну сачињавају: свештеникова радња, речи, молитве и материја која се употребљује, а невидљиву: благодат Божја.
Пошто се кроз свете тајне даје вернима благодат Божја то су оне неопходне за сваког човека, за његово спасење и облагодаћење.
Светих тајни у Цркви има много, јер је у Цркви све тајна Божја, а и сама Црква је “Тајна Христова”. Но ми ћемо од св. тајана споменути ових седам: тајна крштења, миропомазања, причешћа, покајања, јелеосвећења, свештенства и тајна брака. Њих је установио сам Спаситељ. Епископ може вршити све свете тајне, свештеник све сем тајне свештенства, а православни хришћанин може вршити само тајну крштења, и то кад нема свештеника, а дете се родило болесно и у опасности је да умре.
Свете тајне се налазе у Цркви и оне су неопходне за чланове Цркве. То је Црква изразила у десетом члану Символа вере који гласи: Исповедам једно крштење за опроштај грехова. Иако се у овом члану Символа спомиње само тајна крштења, ипак сс ту подразумевају и остале тајне. У Символу вере се помиње само тајна крштења зато што се њоме улази у Цркву и постаје члан Цркве која чува и обавља остале свете тајне. Када со човек крсти, он тиме стиче право на све остале свете тајне.
Постоји још један разлог због кога је у Символу вере споменуто само крштење. Тај је разлог у томе што је у прва времена хришћанства постојала сумња да ли треба понова крштавати оне који су привремено отпали од вере и Цркве у неку јерес, па се поново врате правој вери. Црква је решила да их не треба поново крштавати, и то истакла у Символу вере речима: Исповедам једно крштење.

One Comment

  1. hvala