ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
О ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА
 
Миропомазање је света тајна у којој се кроз помазивање светим миром извесних делова тела у име Светога Духа дају крштеноме нарочити дарови Светога Духа, који га крепе, просветљују и усавршавају у духовном животу. Уствари, светим миропомазањем верни добија Духа Светога и његову благодат.
Ови дарови Светога Духа испуњују сву душу, просветљују је и оспособљавају за правилно разумевање главних истина вере и за живот у њима. О томе св. Апостол Јован вели хришћанима: “Ви имате помазање од Светога и знате све. Не писах вам као да не знате истине, него што је знате, и знате да ниједна лаж није од истине”.[1]
У светој тајни миропомазања хришћанин се испуњује силом Духа Светога и запечаћује у новом духовном животу. Зато Ап. Павле и вели: “Бог нас утврди у Христу, и помаза нас, и запечати, и даде залог Духа у срца наша”.[2] Отуда смо ми: запечаћени Светим Духом[3]. На то указују речи које се изговарају при вршењу тајне миропомазања: “Печат дара Духа Светога”.
У овој светој тајни помазује се: чело – ради освећења и просветљења ума, прса – ради освећења и просветљења срца, очи, уши, уста – ради освећења и просветљења спољашњих чула, руке и ноге – ради освећења и просветљења целокупне делатности и владања хришћаниновог.
Помазање се врши светим миром. То је густа течност, састављена из чистог јелеја, вина и многих миришљавих састојака, и освећена од епископа. Право освећења мира припада само епископима, а право вршења свете тајне миропомазања припада епископима и свештеницима.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Јн.2.19-20.
  2. 2.Кор.1,21-22.
  3. Еф.1,13.

One Comment

  1. hvala