ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
3. ИСУС ХРИСТОС – ИСТИНИТИ БОГОЧОВЕК
 
Истине да је Исус Христос истинити Бог и истинити човек сливају се опет у једну истину: Исус Христос је истинити Богочовек. Али, иако истинити Бог и истинити човек, Исус Христос је ипак једно лице, једна Личност, не два лица нити две личности. Иако су у Њему две природе: божанска и човечанска, Он ни у ком смислу не представља собом два посебна лица већ једно једино, и то – Божанско лице, Лице (или Ипостас) Бога Логоса, који је у своју Божанску личност примио човечанску природу. По суштини божанска и човечанска природа разликује се бескрајно и неизмерно. Али се богочовечанско чудо Христове Личности баш у томе и састоји што су ове две бесконачно различите природе сједињене личношћу Логоса у недељиво јединство.
Новозаветно откривење речито показује да Богочовек увек осећа и сазнаје себе као једно лице. У свима догађајима Богочовековог живота, иза свих чудеса његових стоји, као творац и извршитељ њихов, једна и иста личност оваплоћеног Бога Логоса. Исто тако из сваке Богочовекове мисли, осећања, речи, зрачи једна и иста личност. Али ово јединство Богочовекове Личности ни у ком случају не уништава разлику која увек постоји између Божанске и човечанске природе у Њему.
Апостоли једнодушно осећају, сазнају и исповедају да је Богочовек једна једина личност, недељива и неизменљива. Никада, нигде, ни у чему они не деле Богочовека у два бића, или у две личности, или у Исуса човека и у Исуса Бога. Један је Исус и пострадао и васкрсао; није један Исус умро а други васкрсао. Целокупно сведочанство светих апостола се своди на тврђење, да је то једна иста и истоветна личност.[1] У Исусу Христу “обитава сва пуноћа Божанства телесно”.[2] To најочигледније показује да је Он савршени Бог и савршени човек, тј. Богочовек. Целокупна тајна хришћанске вере изражена је речима: Бог се јави у телу,[3] тј. Бог се јави као Богочовек. О томе јединству Личности Богочовека Христа говоре шест чланова Символа вере, од другог до седмог.
Као Богочовек Исус Христос је открио и тајну Бога и тајну човека и потпуно и савршено решио и проблем Бога и проблем човека. Зато је Богочовештво Христово – темељ Хришћанства. Препород, освећење и спасење човека и света налази се у Богочовеку.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Д.Ап.2,32; ср. 2,22-24; 3,13-16; 5,30-32; Јн.1,14; ср. Мт.16,16; Флб.2,6-8; Јн.1,14.
  2. Кол.2,9.
  3. 1.Тим,3,16.

One Comment

  1. hvala