ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
ДРУГИ ДЕО
 
Х Р И Ш Ћ А Н С Т В О
 
I. НАТПРИРОДНА ИЛИ ОТКРИВЕНА – ХРИШЋАНСКА РЕЛИГИЈА
 
За разлику од природних религија, које су дело човека, натприродна Хришћанска религија је дело самога Бога; до те религије човек није дошао својим умом него му је она дата у натприродном Божјем Откривењу, које је свој врхунац и пуноћу достигло доласком у свет и оваплоћењем Сина Божјег, Господа Исуса Христа.
 
ЗНАЦИ НАТПРИРОДНОГ ОТКРИВЕЊА
 
Натприродно Хришћанско Откривење носи у себи све одлике свога творца и даваоца: Бога. Јер сва садржина то га Откривења долази посредно или непосредно од Бога. Отуда, својства Божја и сачињавају знаке натприродног Откривења.
Као учење, Хришћанско натприродно Откривење одликује се од осталих учења тиме што се у њему огледа сва божанска Истина и божанска сила, божанско дејство и Божје стварно присуство. По речима Апостола Павла: “Вера наша (хришћанска) није у мудрости људској, него у сили Божјој”; она је “доказ Духа Светог и силе” (1.Кор.2,4-5). Та сила Божја нарочито се доказује у чудима, којих је натприродно Откривење пуно, а највише пак она се по казала и пројавила у Личности и делима Сина Божјег, Богочовека Исуса Христа, у Његовом оваплоћењу (или очовечењу), животу и раду на земљи, крштењу, преображењу, страдању, васкрсењу из мртвих, вазнесењу на небо, силаску Духа Светог на Апостоле, давању божанске науке и оснивању Цркве Хришћанске на земљи.
О изворима и учењу Хришћанског натприродног Откривења Божјег, или другим речима о учењу Хришћанске Цркве, што је исто, говори се у даљим деловима ове књиге.

One Comment

  1. hvala