ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
О ТАЈНИ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА
 
Јелеосвећење или свештање масла јесте света тајна у којој се хришћанину, помазивањем извесних делова тела освећеним јелејем, невидљиво даје благодат Божја, која исцељује душевне немоћи, а понекад и телесне.
Ова света тајна води порекло од самога Спаситеља, јер су његови ученици, по његовој заповести, “мазали уљем многе болеснике, и исцељивали их”.[1] Црква је употребљавала ову свету тајну од најранијих времена. То се види из речи Ап. Јакова који каже: “Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грехе учинио, опростиће му се”.[2]
У овој светој тајни читају се седам Апостола и седам Еванђеља; после сваког Еванђеља свештеници помазују болеснике јелејем који је помешан са вином, и то помазују чело, ноздрве, образе, уста, прса и руке на обе стране, при чему се изговара молитва. Ову свету тајну врше седам свештеника, у недостатку три, а у случају нужде и један.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Мк.6,13.
  2. Јк.5,14-15.

One Comment

  1. hvala