ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
СПАСИТЕЉСКИ РАД И ДЕЛО ГОСПОДА ХРИСТА
 
Целокупни рад Богочовека Христа одређен је Његовом Личношћу. Само Богочовеково име: Исус, значи Спаситељ. Ово име одређује, карактерише, казује садржину и обим Богочовековог рада. To је – спасење. Исус-Спаситељ спасава, извршава и обавља спасење. To је смисао и циљ Његовог боравка у човечанском свету. Зато се целокупно дело Христово назива спасење.
Као што је Личност Богочовека једна и недељива, тако и његов целокупни живот и рад на земљи сачињава једну недељиву, органску целину. Нема ничега ни у личности, ни у животу, ни у раду Господа Исуса што би се могло одбацити као сувишно или непотребно. У Богочовеку и његовом животу, раду и учењу, све је божански важно и божански неопходно. Стога је Господ својим светим учени-цима оставио као лозинку спасења заповест о држању свега што је Он заповедио: “Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да све држе што сам вас заповедио”.[1]
Врло је значајно да Бог није назвао Господа Христа ни учитељем, ни пастиром, ни царем, ни првосвештеником, ни пророком, него Спаситељем, јер је то име шире од свих осталих имена и све их садржи у себи. Осим тога, у многољудној историји рода људског Бог никога није назвао Спаситељем, јер су сви људи без изузетка под грехом и смрћу. Само је безгрешни Господ Христос удостојен тога имена, јер је Он у историји света једина личност у којој се није нашла ни трунка греха. Откривење сведочи: спасење људи је само у Христу. Јер “нема другог имена под небом данога људима којима би се ми могли спасти”.[2] Отуда дело искупљења и спасења човека и света Христос није извршно само као Пророк, Првосвештеник и Цар, већ као једна недељива Богочовечанска Личност, као Богочовек.
Иако у свом целокупном искупитељском и спаситељском раду Христос присуствује сав, свом пуноћом своје Богочовечанске Личности, ипак се његова спаситељска сила н делатност јаче пројављује у неким његовим делима, као што су оваплоћење, крштење и преображење, а достижу свој врхунац у крсној смрти, васкрсењу, вазнесењу и силаску Светога Духа. Али све су то саставни делови Његовог богочовечанског живота и подвига као једне недељиве органске целине. Крст је врх на пирамиди спасења.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Мт.28,19-20.
  2. Д.Ап.4,11-12.

One Comment

  1. hvala