ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
У В О Д
 
Ова књига “Тајне вере и живота”, или Основно богословље представља богословско хришћанско православно учење о основним истинама наше Хришћанске вере. А те истине су ове: истина о Богу, свету и човеку, истина о животу, смрти и бесмртности, истина о добру, злу и ђаволу, истина о истини, правди и љубави, истина о свима вечним вредностима, истина о Спаситељу и спасењу човека и света од греха, смрти и ђавола, истина о Цркви, о загробном животу, истина о крајњој судби човека и света, истина о вечном животу.
Пошто, међутим, у свету постоје и друге религије а не само Хришћанска, зато ова књига као Основно богословље, у првом делу, најпре говори о религији уопште и о природним религијама које постоје у свету, да би затим упоредила њих са најсавршенијом, једином истинитом и правом религијом – Хришћанском, која је надприродно од Бога откривена и дата нама људима преко Господа Исуса Христа и Његових Пророка и Апостола кроз Цркву. Ово излагање о Хришћанству сачињава други део овог Основног богословља.
Трећи део Основног богословља говори подробније о самим основним истинама и тајнама Хришћанске Православне вере и Цркве, тј. о Богу, свету и човеку, о Христу Спаситељу и спасењу, о Духу Светом и о Цркви, и на крају о Богу као судији и о вечном животу.
Ова два друга дела у ствари чине једну малу православну Догматику, док први део сачињава кратку Апологетику, с тим што неких апологетских поглавља има и у трећем делу ове књиге.
 
Св. Јустин Ћелијски

One Comment

  1. hvala