ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

 

Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
1. ТАЈНА БОГОВАПЛОЋЕЊА И ТАЈНА СПАСЕЊА
 
При стварању човека Бог је свој лик кроз душу унео у тело човека и добило се боголико биће: човек, а при овлапоћењу сам Бог постаје човек, и добио се: Богочовек. Онамо је указан циљ човековог постојања, а овде – остварен потпуно. Кроз оваплоћење Бога човек је усавршен и довршен Богочовеком. Зато је рођење Бога у телу најзначајнији преврат н најсудбоноснија прекретница у историји наше планете и највећи догађај после стварања света и човека.
Бог у телу, то је пуноћа Божанског живота,[1] истине, добра, и љубави у телу, уопште пуноћа свих Божанских савршенстава у телу. Оваплоћењем Бога сва су Божанска савршенства постала својином човека. Тек у Богочовеку човечанска природа је нашла своју апсолутну светост, доброту, истину, савршенство. Једино у Њему она је потпуно нашла себе, свој вечни смисао и свој вечни живот. Јер само сједињење са Богом, који је вечна Истина и вечни Живот, могло је дати, и дало је људској природи спасење од греха, смрти и ђавола.
Сва величина тајне спасења састоји се у историјској чињеници: “Бог се јави у телу”.[2] А са Богом – и све што је Божје. У оваплоћеном Богу Логосу људима су дате све божанске силе које су им потребне за спасење и живот вечни; усвајајући их и претварајући их у своју својину путем вере и осталих еванђелских врлина, људи се спасавају од греха, смрти и ђавола, и постижу божанско совршенство.[3] Процес спасења уствари је процес обожења људске природе помоћу божанске благодати, процес присаједињења човека Богочовеку Христу.[4] Зато Православна Црква и учи да се спасење људи састоји у њиховом духовном и благодатном сједињењу са оваплоћеним Богом Логосом. Отуда Божић, дан у који Бог Логос постаје човек, она најсвечаније прославља и најрадосније велича, и назива га “мајка свих празника”.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Ср. Кол.2,9; Еф.1,23.
  2. 1.Тим.3,16.
  3. 2.Пет.1,3-9.
  4. Ср. Еф.3,6; 4,11-16.

One Comment

  1. hvala