NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
O TAJNI POKAJANJA
 
Pokajanje je sveta tajna u kojoj hrišćanin ispoveda Bogu svoje grehe pred sveštenikom i preko njega dobija nevidljivi oproštaj grehova od samoga Gospoda Hrista.
Ovu tajnu ustanovio je sam Spasitelj radi oproštaja grehova, učinjenih posle krštenja. Ustanovio ju je posle svog vaskrsenja, kada je rekao svojim učenicima: „Primite Duh Sveti. Kojima otpustite grehe, otpustiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se“.[1] Vlast otpuštati grehe ima samo Bog. Tu vlast Spasitelj je dao svojim učenicima, dajući im Duha Svetoga. A tu vlast Op im je bio obećao pre svog vaskrsenja kada im je rekao: „Što god svežete na zemlji, biće svezano na nebu i što god razdrešite na zemlji, biće razdrešeno na nebu“.[2]
Da bi stvarno dobio oproštaj od grehova kroz ovu svetu tajnu, hrišćanin je dužan da se iskreno i skrušeno kaje za grehe svoje, da ih smireno ispovedi svešteniku, da ima odlučnu nameru da se popravi i da bude uveren u bezmerno milosrđe Spasiteljevo. Post n molitva su odlična evanđelska sredstva koja pomažu i utvrđuju čoveka u pokajničkom raspoloženju.
Pokajničko se raspoloženje naročito izražava u iskrenom ispovedanju svojih grehova svešteniku, u mržnji prema gresima, u odricanju od njih i u činjenju evanđelskih dela. Ispovedanje grehova svojih svešteniku neophodno je, da bi sveštenik znao kakve grehe ima da oprosti i kakve lekove ima da preporuči za izlečenje od njih. Ako je pokajnik učinio neke greške grehe, onda se na njega nalaže epitimija. Epitimija je grčka reč i znači zabrana. Ta zabrana se odnosi uglavnom na udaljavanje na neko vreme od svetog Pričešća i nalaganje izvesnih molitava i podviga, Ona se nalaže, da bi grešnik iskorenio svoj teški greh i popravio svoj život. Otuda vrsta ove duhovne zabrane zavisi od vrste greha. Na primer, ako čovek pati od srebroljublja, na njega se nalaže činjenje milostinje; ako je učinio neki težak greh, odlučuje se od svetog Pričešća na izvesno vreme, itd.
 


 
NAPOMENA:

  1. Jn.20,22-23.
  2. Mt.18,18.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *