NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
O TAJNI MIROPOMAZANJA
 
Miropomazanje je sveta tajna u kojoj se kroz pomazivanje svetim mirom izvesnih delova tela u ime Svetoga Duha daju krštenome naročiti darovi Svetoga Duha, koji ga krepe, prosvetljuju i usavršavaju u duhovnom životu. Ustvari, svetim miropomazanjem verni dobija Duha Svetoga i njegovu blagodat.
Ovi darovi Svetoga Duha ispunjuju svu dušu, prosvetljuju je i osposobljavaju za pravilno razumevanje glavnih istina vere i za život u njima. O tome sv. Apostol Jovan veli hrišćanima: „Vi imate pomazanje od Svetoga i znate sve. Ne pisah vam kao da ne znate istine, nego što je znate, i znate da nijedna laž nije od istine“.[1]
U svetoj tajni miropomazanja hrišćanin se ispunjuje silom Duha Svetoga i zapečaćuje u novom duhovnom životu. Zato Ap. Pavle i veli: „Bog nas utvrdi u Hristu, i pomaza nas, i zapečati, i dade zalog Duha u srca naša“.[2] Otuda smo mi: zapečaćeni Svetim Duhom[3]. Na to ukazuju reči koje se izgovaraju pri vršenju tajne miropomazanja: „Pečat dara Duha Svetoga“.
U ovoj svetoj tajni pomazuje se: čelo – radi osvećenja i prosvetljenja uma, prsa – radi osvećenja i prosvetljenja srca, oči, uši, usta – radi osvećenja i prosvetljenja spoljašnjih čula, ruke i noge – radi osvećenja i prosvetljenja celokupne delatnosti i vladanja hrišćaninovog.
Pomazanje se vrši svetim mirom. To je gusta tečnost, sastavljena iz čistog jeleja, vina i mnogih mirišljavih sastojaka, i osvećena od episkopa. Pravo osvećenja mira pripada samo episkopima, a pravo vršenja svete tajne miropomazanja pripada episkopima i sveštenicima.
 


 
NAPOMENA:

  1. Jn.2.19-20.
  2. 2.Kor.1,21-22.
  3. Ef.1,13.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *