NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
RADUJ SE KADA TI SE DAJE PRILIKA DA UČINIŠ DOBRO, OSOBITO AKO JE TO SKOPČANO S TEŠKOĆAMA
 
Ne izbegavaj slučajeve u kojima ti se daje prilika da učiniš dobro, nego ih predusreći s radošću i neka ti budu najmiliji upravo slučajevi za koje tvoje srce nije imalo nimalo naklonosti. A do toga ćeš s Božjom pomoću doći, ako budeš dobro upamtio ovo:
Prvo: Moraš znati da su prilike koje ti se ukazuju najpogodnija sredstva za sticanje vrlina i da ti ih Bog šalje po tvojoj molitvi. Želeći da stekneš vrlinu, svakako si se molio da ti je Bog daruje. Moleći za to, nisi se mogao moliti i o načinima i sredstvima za njeno postizanje. Bog pak ne daje povoda za vrlinu trpljenja bez bolova i za vrlinu smirenosti bez podnošenja poniženja i sramote. Zato ako si se molio da ti Bog daruje te vrline, On ti šalje odgovarajuće slučajeve. Šta ti sad radiš kad bežiš i kad se uklanjaš od njih? Otklanjaš Božju pomoć za koju si se molio i ružiš dar Božji.
Zato odluči da s radošću predusrećeš prilike za dobrodetelji, i utoliko radosnije ukoliko više teškoća sadrže. Jer u tim delima skopčanim s teškoćama moramo pokazati veću hrabrost i veću moralnu snagu, a time se čini značajan korak na putu vrline što se uvek mora i imati za cilj.
Kada ti savetujem da se koristiš važnim slučajevima koji ti mogu pomoći u sticanju vrline, ne mislim da propuštaš nevažne. Ne, nego se što većma možeš koristiti i jednima i drugima da bi neprekidno bio zauzet činjenjem dobra. Na primer, valja strpljivo snositi ne samo nagli napad i grdnju ili čak i udare, nego i prezriv pogled i izraz lica i zajedljivu reč. Potrebno je da i u tim sitnim slučajevima, koji mogu biti vrlo česti, pokazujemo trpljenje, jer to neprekidno naprezanje podržava našu snagu i time nas jača da se ispravno držimo i u važnijim slučajevima. Ako pak nemarno propuštamo takve prilike, slabimo svoju moralnu snagu i činimo je manje sposobnom za veća dela.
Drugo: Učvrsti u sebi uverenje da sve što se s nama događa, događa se po Božjoj volji i na našu korist, to jest, da bismo preko toga dobili neki duhovni plod. Premda gresi ne dolaze od aktivne volje Božje, ipak ne bivaju bez pasivne volje Božje koja popušta da se padne u greh za urazumljenje i smirenje. Što se pak tiče muka i stradanja, bilo da ona bivaju zbog naših grehova ili zbog zlobe drugih, to ih Bog Sam šalje, želeći da se malo pomučimo i stradamo, kako bismo stekli vrlinu koju ćemo svakako i dobiti ako mirno pretrpimo ono što nam On šalje, što je opet, po drugim, skrivenim od nas sudovima Njegovim, nesumnjivo pravedno i blagosloveno.
Budući uveren da sam Bog hoće da pretrpiš nevolju i tugu, bilo da one dolaze od zloće drugih ili zbog tvojih nepravdi, ti već nećeš misliti i govoriti kao neki: „Ne, to nije od Boga, to je nepravedno i zlo, a Bog neće zlo i sa odvratnošću gleda na njega i na one koji ga čine“. Oni time hoće da opravdaju svoju netrpeljivost i izlive gneva i želje za osvetom pri susretu s nepravdama koje im se nanose, a čine u stvari samo to da ustaju protiv Božjeg opredeljenja i pokušavaju da zbace sa sebe spasonosni krst koji im je Bog poslao radi njihovog dobra, dok bi Mu primanjem i krotkim nošenjem krsta nesumnjivo poslužili. A šta dobijaju? Zbacuju krst, i ne uspevaju da ga zbace; Boga žaloste, a mira i tako ne nalaze. Naprotiv, žalosti pridodaju nemir i beskorisnu razdraženost i čine da njihovo stanje postaje neizdržljivo. Da su pak sve mirno podneli, stekli bi Božju naklonost i bogato bi okusili duhovni plod.
Izvuci i ti iz ovoga pouku za sebe kada na tebe naiđu nepravedne optužbe, vređanja i napadi. Ne obraćaj pažnju na to kako su nepravedni oni koji ti ih nanose, nego misli samo da je Bog dao da to naiđe na tebe i da ćeš se lišiti blaga ako budeš netrpeljiv, razdražen i nemiran. Isto tako, ne ispituj zašto ti je Bog baš to poslao. Veruješ li da je Bog uvek pravedan i milostiv? Onda veruj da i u ovom slučaju čini nad tobom pravdu i pokazuje milost, iako Ti ne vidiš kako, a seti se da je Gospod rekao za one koji tako čine: Blago onima koji ne vidješe i vjerovaše (Jov. 20,29).
Veruješ li da se i lično na tebe odnose reči Gospodnje: uzmi krst svoj. Ako veruješ, onda ga uzmi. Eto, Gospod ti ga pruža. Ne govori: „Odveć je težak“, Bog zna bolje meru tvoje snage. Jednima Bog šalje neprijatnosti ili žalosti koje dolaze same od sebe i ne zavise od ljudi. One se lakše podnose. Drugima ih šalje preko ljudi. Ta su iskušenja teža, osobito ako nepravda koja nam se nanosi nije nenamerna. Još je teže ako smo tim ljudima činili dobro. Ako ti baš to pošalje Bog, znači da je taj krst za tebe. Bog vidi da imaš snage da ga poneseš i to mirno i bez roptanja. Nemoj izneveriti Božje očekivanje.
Bogu je ugodnije da podnosimo neprijatnosti koje dolaze od ljudske zloće, osobito od zloće onih kojima smo činili dobro, nego neprijatnosti koje dolaze od okolnosti koje su se slučajno stekle. Zašto? Zato što prve uspešnije ugušuju i iskorenjuju našu gordost nego ove druge. I još zato što je u našem duhovnom životu najglavnija stvar pokornost volji Božjoj, a mi tu pokornost nigde ne možemo u tolikoj meri pokazati kao u takvim slučajevima, samo ako ih krotko podnosimo i blagodarimo Bogu, Koji nam ih je poslao. Time pokazujemo i svoju potpunu predanost volji Božjoj i plamenu revnost da sve u sebi saobrazimo toj volji.
To duševno raspoloženje prethodi teškim iskušenjima. Videći da se to raspoloženje rađa u čoveku i želeći da ga osnaži, Bog šalje čašu još težih iskušenja. Ako ih čovek krotko i radosno podnese, uvek će imati u duši radosno nastrojenje. Kad to znamo, treba da primimo tu čašu iz Božje ruke bez ispitivanja zašto nam se ona podnosi. S dubokom verom valja da vidimo u njoj veliku ljubav Božju prema nama i našem stvarnom duhovnom napredovanju i da je ispijemo radosno do dna, i utoliko radije ukoliko je gorča.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *