НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
ЗАДОВОЉСТВА И РАДОСГИ ТРАЖИ САМО У БОГУ
 
Не тражи задовољства и радости од којих нема никакве користи за душу, него нека свако твоје дело буде корак приближавања Богу и нека ни једно не буде препрека на томе путу.
Нека ти једино Бог буде радост, а све друго горчина. Сваку своју тегобу узнеси Њему. Воли Га и предај Му све своје срце без страха и двоумљења. А Он ће наћи начина да одстрани све недоумице и да те подигне ако си пао.
Да би успешно ходио овим путем, положи своју вољу пред вољом Божјом. Уколико твоје предавање буде потпуније, утолико ћеш добити већу снагу и више радости. Нека твоја воља буде тако расположена да жели само оно што жели Бог и да не жели ништа што Он не жели. При сваком делу обнављај намеру и одлучност да у свему служиш Њему. Не сневај о будућности, јер не знаш, шта ће сјутрашњи дан донијети (Приче Солом. 27,1), него буди слободан од свега. Овим се не забрањује разумна брига и старање за оно што спада у делокруг твога занимања, положаја и звања, јер је та брига сагласна с вољом Божјом и не смета унутрашњем миру и духовном напредовању. При сваком делу одлучи да учиниш све што је потребно и што си дужан учинити. За све остало што је изван твога домашаја буди равнодушан и смирено се покоравај ономе што из тога споља за тебе дође.
Ти можеш у свако доба приносити на Жртву Богу своју вољу и Он ништа више од тога и не жели. Ако увек будеш то чинио и не будеш ничим другим везан, увек ћеш имати мир у себи. У тој се слободи духа и састоји оно велико благо о коме слушаш у светим књигама. Оно није ништа друго до стално пребивање унутрашњег човека у самом себи без жеље да тражи што ван себе. И све док будеш држао себе слободним, осећаћеш ту божанску неисказану радост која је нераздвојна с царством Божјим које се у нас усељава, као што је рекао Господ: Јер гле, царство је Божије унутра у вама (Лука 17,21).

Comments are closed.