НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
НЕ ИЗБЕГАВАЈ СЛУЧАЈЕВЕ КАДА ТИ СЕ ДАЈЕ ПРИЛИКА ДА УЧИНИШ ДОБРО
 
Ако хоћеш да напредујеш у врлини без заустављања, треба добро да пазиш и никако да не дозволиш да ти исклизне из руку нешто што ти може дати повод да учиниш добро. Зато не поступају добро они који на путу добродетељи по сваку цену избегавају тешкоће, које би баш могле да им послуже на добро. На пример, ако желиш да стекнеш трпљење не би требало да избегаваш оне људе и послове и прилике које те највећма изводе из стрпљења. Напротив, предусрећи их радо, и одлучи да ћеш трпети непријатност, само се припреми да је поднесеш с непоколебљивим спокојством духа. Ако будеш друкчије поступао, никада нећеш стећи трпљење.
Исто тако треба да се односиш према послу који ти се не допада, или сам по себи, или зато што ти га намеће човек кога не волиш, или зато што те одвлачи од посла који се теби допада. Не би требало да се уклањаш од њега, него, напротив, да му приступиш да га радиш и урадиш као да ти је најпријатнији посао и да не бежиш од узнемирења душе које ће ти он донети, нити да помишљаш како би био савршено миран да тога посла није. Иначе, нећеш се никада научити како да подносиш непријатности које ће на тебе наићи, а нећеш имати ни правог мира који желиш, ако из угађања себи бежиш од таквих случајева, јер савршени мир не живи у срцима оних који угађају себи.
Исто ти то саветујем да чиниш и с мислима које те по који пут нападају и збуњују, на пример, кад се сећаш на људске неправде и на што слично. Не прогони те мисли и не угушуј их док не оду саме због трпљења с којим их подносиш. Нека те смућују и муче, оне ће те уједно учити стрпљивом подношењу непријатности уопште. Ко ти буде о томе говорио друкчије и саветовао да је боље бежати од таквог случајног неспокојства, тај ти саветује да престанеш тежити добротељи коју се трудиш да стекнеш.
Истина је да нови војник који није искусан у борби боље чини када бежи од прилика које могу да га збуне, него када им се излаже и када се бори против њих. Ипак, ни он не треба увек да бежи него да поступа пажљиво и опрезно: понекад да прими борбу, а понекад да и не обраћа пажњу на то искушење. Само у односу према телесној страсти није умесно тако поступати; ту бежи од свих случајева које је могу распалити због њене неукротљивости и лукаве подмуклости злог духа, који уме покренути похоту да пошто-пото тражи задовољење.

Comments are closed.