НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
ОПШТА УПУTСТВА О УПОТРЕБИ ЧУЛА
 
Остаје ми још да наведем општа правила како ваља употребљавати чула да утисци које преко њих добијамо не би разорили оно што смо у духовно – моралном смислу постигли.
а) Пре свега, по сваку цену уздржавај очи и не дозвољавај им да радознало загледају у лица и испитују јесу ли лепа или ружна. Не дозвољавај им да гледају наго тело не само туђе, него ни своје. Јер се из те радозналости у срцу рађа сладострашће које подлеже осуди по речима Господњим: Сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу својему (Мат. 5,28).
И од мудраца неко је написао: Сине мој, не зажели у срцу свом љепоте њезине, и немој да те ухвати вјеђама својим (Прич. 6,25).
Немој, исто тако, гледати ни лепа јела и пића. Сети се праматере Еве која је, погледавши жудно на плод забрањеног дрвета, зажелела га, убрала, окусила и подвргла смрти себе и сав свој род.
Не гледај са жељом на лепе хаљине, ни на сребро, ни злато, ни блиставе светске параде да ти у душу не би ушла страст таштине и среброљубља, од чега Давид моли да буде избављен: Одврати очи моје да не гледају ништавила (Пс.119,37).
И уопште, клони се да гледаш игранке, весеља, раскош, да слушаш препирке, свађе, празне разговоре.
Клони се и свих осталих неприличних дела којима се заноси неразумни свет, а која забрањује закон Божји.
Бежи и скривај очи од свега тога да ти се у срцу не би покренула страст и испунила га срамним сликама и тако подигла буру у души и прекинула твој подвиг. Него посећуј цркву, гледај свете иконе, свете књиге, гробља и све што је свето и што може спасоносно деловати на душу.
б) Треба да чуваш и свој слух. У првом реду не слушај срамне и сладострасне речи, песме и музику, од којих се душа узмућује и срце распаљује похотом.
Не слушај ни бучне и веселе разговоре, пуста и измишљена причања, а ако их преко воље и чујеш, не наслађуј се њима. Не пристоји хришћанима да налазе задовољства у таквим разговорима. То задовољство ваља оставити људима за које је св. Павле рекао да воле да их чешу по ушима, одвраћају се од истине и окрећу гаталицама. (ср. II Тим. 4,4).
Исто тако, не слушај с насладом осуде, оговарања и клевете које људи распростиру о својим ближњима, него, или их прекини ако можеш, или се просто удаљи да их не слушаш. Јер св. Василије Велики сматра да ваља одлучити не само оне који осуђују и говоре клевете, него и оне који их без противљења слушају.
Не слушај ни празне и сујетне разговоре у којима проводи време и којима се наслађује велики део света. Јер је у закону написано: Не пристај уз сујетне разговоре. И Соломон се молио: Таштину и ријеч лажну удаљи од мене. (Прич. 30,8). А Спаситељ је рекао: А ја вам кажем да ће за сваку празну ријеч коју реку људи дати одговор у дан Суда (Мат.12,36).
Најзад, чувај се и од осталих разговора који могу шкодити души, од којих важно место заузимају ласкање и похвале. Сети се речи из пророка Исаије: Народе мој, ласкају ти који те заводе и кваре пут хода твога. (Ис. 3,12). Него воли да слушаш божанске речи, свете песме и псалме и све што је часно, свето, премудро и корисно за душу. Научи се да радо слушаш грдње и укоре када те ко њима обасипа.
в) Чувај и чуло мириса и избегавај да осећаш мирисе који разнежују и који могу да изазову грешне мисли, не мажи се њима; то приличи сумњивим женама а не озбиљним људима. Од тога слаби мужевност душе и узбуђују се страсти, те се на онима који употребљавају мирисе често испуњују пророчке речи које гласе: Тешко вама који се мажете скупоценијем мирисима (Амос. 6,6), јер мјесто мириса биће смрад (Ис. 3,24).
г) Пази такође на чуло укуса и стомак. Не подлегни ропству разноврсних јела која гоје и мирисних напитака који распаљују. Јер док дођеш до онога што је потребно за држање обилне трпезе мораш се често служити лажју, обмањивањем, па и крађом. А ту долазе и друге страсти и зла дела. Када будеш имао раскошну трпезу и почео да се тиме наслађујеш, утонућеш у бездан телесних наслада и животињских прохтева, који обилно делују преко стомака. И пашћеш под осуду пророка Амоса, који је говорио: Тешко вама … који једете јагањце из стада и теоце угојене … и пијете вино великим чашама (Амос. 6:1,4,6).
д) Избегавај да додирујеш не само туђе него и своје тело, особито извесне делове. Уколико је неко у томе слободнији, утолико у њему бива снажнија похота и вуче га греху. И остала чула помажу да се похота покрене и на известан начин сарађују издалека да дође до греха, али ако и чуло додира дође до изражаја, онда је већ сасвим тешко уздржати се од грешног дела.
Немој облачити тело у мекане, разнобојне, раскошне хаљине, нити украшавати главу драгоценим покривачима и ноге богатом обућом. Не приличи то људима. Него се одевај тако да хаљина одговара својој намени, то јест да сачува тело од хладноће зими и од жеге лети. Иначе, можеш и ти чути оно што и богаташ који се облачио у свилу и скерлет: Опомени се да си ти примио добра своја у животу своме (Лук. 16,25) и убројати се у оне којима је претио пророк Језекиљ да ће скинути са себе плаште и свући са себе везене хаљине (26,16).
Остави и остала угађања телу као што су: честа купања, лепе куће, теписи, скуп намештај, раскошне постеље и разнежавање на њима. Чувај се свега тога као опасног по чистоту душе и као повода за узбуђивање и предавање телесним и нечистим делима, да не би и ти пао под проклетство које је изрекао св. пророк Амос: Тешко вама … који лежите на одрима од слонове кости и пружате се на постељама својим (Амос 6:1,4).
Све што сам набројао служи против подржавања страсти. Ако не будеш погрешно све то сматрао само за ситнице на које не вреди обраћати пажњу, него се мушки одупреш и не допустиш да шта рђаво улази кроз чула у душу и срце, лако ћеш ослабити снагу страсти, јер им нећеш давати хране и изићи ћеш из борбе као победник. Написано је код Јова: Лав гине немајући лова (4, 11). И страсти гину ако се одстране узбудљиви утисци који долазе преко чула и који их хране.

Comments are closed.