НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
ШТА ДА СЕ ЧИНИ АКО ВИША, РАЗУМНА ВОЉА БУДЕ НАИЗГЛЕД ПОТПУНО ПОБЕЂЕНА НИЖОМ ВОЉОМ И ЗЛИМ ДУХОМ
 
Ако који пут осетиш тако снажан греховни напад, да ти се учини да му никако не можеш одолети и да ти зато недостаје снаге, ни тада не опуштај руке, него се прени и стој чврсто. То је замка злог духа да помишљу о безнадежности пресече сваки отпор те да му се човек, положивши оружје, преда у руке без борбе. Помисли онда на то лукавство непријатеља и не одступај. Јер све докле год се вољом не определиш за страсну жељу стојиш у броју победника, премда се твоје осећање и приклонило на страну страсти. А нико и ништа не може принудити твоју вољу, нити ишчупати из твојих руку победу и оборити те, па ма какву силну и жестоку борбу предузимао. Бог је нашој слободној вољи дао такву снагу да кад би сва људска осећања, сав свет и сви демони устали против ње и ухватили се с њом у коштац, не могу чинити над њом насиља; на човековој страни увек остаје слобода зажелети или не зажелети нешто. Зато воља и одговара за све и подлеже суду. Запамти добро да ма како изгледао себи слаб, не можеш оправдати себе ако се одлучиш за страсну жељу. То ће ти казати и твоја савест. Зато буди готов да се утолико ватреније успротивиш, уколико је јачи напад, и никада не одступај од те одлуке. У сваком случају сећај се речи једног од наших главнокомандујућих: Стојте у вјери, мушки се држите, утврђујте се (I Кор. 16,13).
Држећи своју вољу непопустљивом према грешним склоностима и стојећи на страни захтева више воље, користи једно за другим духовна оружја. Главно је од њих молитва. Њом и одушевљавај себе говорећи: Господ је видјело моје и спасење моје: кога да се бојим? Господ је кријепост живота мојега: кога да се страшим? Ако против мене војска у око стане, неће се уплашити срце моје; ако се на ме рат дигне, ја се ни онда нећу бојати (Пс. 27,1; 3). Јер се не уздам у лук свој нити ће ми мач помоћи. Богом ћемо се хвалити сваки дан; и име Твоје славићемо до вијека (Пс. 44, 6;8). Застрашивања се вашега нећу бојати, нити ћу се збунити, Господа над војскама ћу светити: и он нека вам је страх. У њега ћу се уздати и он ће ме осветити. Ако поново устанете, поново ћете бити побеђени: и што будете доконали, разрушиће Господ и реч се ваша неће одржати (Ис. 8,1214).
Одушевљавајући се тако, чини и ти оно што у видљивом рату чини војник кога притисне непријатељ: он се мало повлачи назад да би изабрао згоднији положај и осмотрио како ће најлакше бацити стрелу непријатељу у срце. Сабравши своје мисли унутра и пробудивши сазнање и осећање, ништавила и немоћи да сам учиниш што је потребно, притеци Богу који све може. Позови Га с топлом надом и са сузама у помоћ против страсти која те напада и реци: устани, помоћи наша, и избави нас ради милости своје (Пс. 44,26). Буди супарник, Исусе мој, супарницима мојим, узми оружје и штит и дигни се мени у помоћ. Нека се постиде и посраме који траже душу моју, нека се одбију натраг и постиде који ми зло хоће (Пс. 35:1,3 и 4). Владичице Богородице, не допусти да поклекнем пред непријатељем и да ме победи. Анђеле, чувару мој, сачувај ме у сенци крила својих од непријатељских стрела и мачем својим порази их и одагнај од мене.
Истрај у тим молитвама и ускоро ћеш видети да ти долази помоћ. Пази на себе нетремице. Зли дух зна силу таквих молитава и жури се да их спречи или разбије бесмисленим роптањем на Бога. Чим то приметиш, похитај да се у теби поново успостави уверење да Бог не куша никога и да свакога куша његова сласт, која га вуче и мами (Јак. 1, 13;1) Затим разгледај своја ранија дела, осећања и мисли и видећеш да је управо из њих произашла та унутрашња бура. Зли дух је набацио клевете на Бога, а твоју нехатност прикрио. Зато мораш вером оправдати у себи Бога и расуђивањем скинути са себе лажљиви демонски покров, ослободити се попуштања себи и, исповедивши скрушено тај унутрашњи грех, помолити се као што је горе речено и то ће ти донети Божју помоћ.
Пошто се пак унутрашња бура утиша, борба се води по општим правилима невидљивог рата о којима је већ говорено.

Comments are closed.