НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
О РАЗБОРИТОСТИ У ВРШЕЊУ ДЕЛА ЉУБАВИ ПРЕМА БЛИЖЊИМА РАДИ ЧУВАЊА СОПСТВЕНОГ ДУШЕВНОГ МИРА
 
Господ је рекао у Јеванђељу да је дошао да баци огањ љубави на земљу срца нашег и да би врло желео да се тај огањ што скорије разгори (ср. Лук. 12,29).
Љубав према Богу не сме имати граница, као што ни Бог нема граница. Али љубав према ближњима мора имати граница. Ако је не будеш држао у границама, та те љубав може удаљити од љубави према Богу, нанети велику штету и бацити у погибао. Ближњег мораш волети, али тако да не причиниш штете својој души. Чини сва своја дела просто и свето имајући у виду само служење Богу; и то ће те у делима љубави према ближњима сачувати од сваког погрешног корака.
У тим делима најважније је помагање спасењу ближњега. Али ту се често поткраде неразборита ревност која доноси и нама и ближњима само штете. Показуј ближњима пример искрене вере и богоугодног живота и бићеш, слично апостолима, мирис Христов који привлачи људе да иду за њим. Али не досађуј свима без разлике проповедањем: тиме ћеш само нарушити мир с другима и у себи. Имај пламену ревност и силну жељу да сви сазнају истину тако савршено како је држиш ти. Жели увек спасење ближњима, али нека та жеља долази из љубави према Богу, а не из неразумне ревности. Бог је Сам усадио у твоју душу такву љубав према браћи кад си се одрекао свега и Он ће у своје време доћи да скупи плодове. Сам не сеј ништа, него приноси Богу земљу срца свог чисту од сваког трња и корова и Он ће посејати на њој какво хоће семе. То ће семе и донети плод у своје време.
Бог хоће да види твоју душу слободну од свега да би је сјединио са Собом. Пусти нека Он дела у теби и не сметај Му уплитањем своје воље.
Не мисли ни о чему другом до да увек служиш Богу и да будеш предан вољи Његовој.
Ето изашао је, по јеванђелској причи, домаћин и тражи раднике за свој виноград. Одбаци сваку бригу и сваку мисао, ослободи се сваког старања о себи и привезаности за ма шта привремено и Бог ће те оденути Собом и даће ти оно што ни замислити не можеш. Заборави колико више можеш на себе и нека у твојој души живи само љубав према Њему. При томе разборито стишавај прекомерну ревност за друге да би ти Бог сачувао мир и душевно спокојство. Пази да због неразборите и прекомерне бриге о другима не изгубиш главно благо, а то је – мир срца. Ризница из које можеш црпсти ово благо јесте потпуна покорност душе Богу и одрицање од свега осталог. Чини тако не очекујући за то награду и никада не мисли да чиниш нешто што награду заслужује.
Бог дела у свему и од тебе не тражи ништа друго до да се смириш пред Њим, да Му предаш своју душу слободну од свега земаљског и да у дубини срца имаш само жељу да се на теби у свему и кроз све испуни Његова воља.

Comments are closed.