НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
НЕ БУДИ МАЛОДУШАН КАД ТЕ ДУШЕВНИ МИР НАПУСТИ
 
Они који иду Божјим путем често осећају да их је оставио свети мир, слатка унутрашња самоћа и слобода, а понекад у њима настаје и извесно замрачење те не виде пут којим треба да иду.
Када ти се тако што догоди знај да Бог то допушта за твоје добро. То и јесте та борба за коју су се Божји светитељи овенчавали светлим венцима. Стој храбро и сећај се овога када то искушење на тебе наиђе. И при томе, као и при сваком другом искушењу, обрати се Господу и реци Му од срца: “Господе Боже мој, погледај на слугу Свога и нека буде воља Твоја. Знам и исповедам да је истина речи Твојих постојана и да су Твоја обећања истинита. И уздајући се у њих стојим непоколебљиво на путу Твоме”.
Блажена је душа која тако предаје себе Господу кад год на њу наиђе каква узнемиреност и тешкоћа.
А ако напад и даље траје и не можеш брзо, као што би хтео, да слијеш своју вољу са вољом Божјом, не жалости се и не буди малодушан него препусти и даље себе Богу и приклони се мирно пред Његовим одредбама и – победићеш. Сети се какву је борбу поднео Господ Христос у Гетсиманском врту када је Његова човечанска природа, плашећи се испрва чаше коју је ваљало да испије, говорила: Оче мој, ако је могуће да ме мимоиђе чаша ова, а потом, повративши се и предавши душу у Божје руке, рекла је у најдубљој смирености: Али опет не како ја хоћу него како Ти (Мат. 26,39).
Када се налазиш у невољи не чини ни корака пре него што подигнеш своје очи распетоме на крсту Господу Христу. Тамо ћеш видети како ваља да се држиш у сусрету с том невољом. Прими то, и када осетиш нападе самољубивог жаљења себе, не обраћај пажњу на њих и не силази у малодушности с крста, него прибегни молитви и трпи са смиреношћу, старајући се да победиш своју вољу и да зажелиш од свег срца да буде на теби воља Божја. Ако с таквим плодом одеш с молитве, радуј се и весели.
Ако то не постигнеш, твоја ће душа, не добивши истинско пиће, остати жедна.
Труди се да се ништа, ни на најкраће време не усели у твоју душу, изузев Бога.
Ни за што се не жалости и не мучи.
Не гледај на рђава дела и примере других, него буди као мало дете које их по својој незлобивости не примећује и пролази крај њих без икакве штете по себе.

Comments are closed.