НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
КАКО ЋЕШ ОЧУВАТИ УНУТРАШЊИ МИР
 
Да би сачувао унутрашњи мир:
1) Пре свега држи строго своја чула и избегавај да пушташ себи на вољу у спољашњем држању, то јест, не гледај, не говори, не маши рукама, не корачај и не чини ништа с узрујаношћу, него све чини пристојно и тихо. Кад навикнеш држати себе мирно у спољашњем погледу, лако ћеш и без муке задобити и мир у себи, у своме срцу јер, по сведочанству отаца, унутрашњи човек у многоме добија расположење од спољашњег.
2) Створи у себи расположење љубави према свима људима и живи са свима у миру, као што заповеда св. апостол Павле: Ако је могуће, колико до вас стоји, имајте мир са свијем људима (Рим. 12,18).
3) Пази да ти савест не буде узнемирена и да нема зашто да ти пребацује и да те мучи. Нека буде мирна и у односу према Богу, и у односу према теби, и у односу према ближњима, и у свему спољашњем. Чување савести ствара, продубљује и повећава унутрашњи мир, као што сведочи св. Давид: Велики мир имају они који љубе закон твој, и у њих нема спотицања (Пс. 119,165).
4) Научи се да без узбуђења подносиш све непријатности и увреде. Истина, много ћеш се намучити и претрпети док се на то навикнеш, али када ту навику стекнеш, твоја ће душа имати велико задовољство и од самих непријатности које те буду сналазиле. Кад се на то одлучиш, из дана у дан ћеш све боље управљати собом и ускоро ћеш умети да сачуваш мир у себи при свим спољашњим и унутрашњим немирима.
5) Ако ти се који пут догоди да не можеш владати својим срцем, одагнати из њега тугу и жалост и успоставити мир, прибегни молитви, угледајући се на Господа Спаситеља Који се у Гетсиманском врту три пута молио. Он ти је тиме дао пример да у свакој жалости и тузи прибегаваш молитви. Ма колико жалост и малодушност навалили на тебе, не одступај од молитве све док твоја воља не постане потпуно сагласна с вољом Божјом и док ти се срце не умири и не испуни храброшћу да прими и подноси радосно оно чега се раније бојало и што је желело да избегне. И Господ се пре молитве плашио, тужио и био жалостан, а после молитве се умирио и спокојно рекао: устаните да идемо; ево се приближи издајник мој (Мат. 26,46).

Comments are closed.