НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
КАКО СЕ У РАЗЛИЧИТИМ ПРИЛИКАМА МОЖЕ НАПРЕДОВАТИ У ЈЕДНОЈ ИСТОЈ ВРЛИНИ
 
Раније смо на једном месту казали да је далеко корисније вежбати се извесно време у једној врлини него одједном у више њих и да зато ваља све случајности које наиђу обраћати у њену корист ма оне биле и различите међу собом. Рећи ћу ти како је то могуће. Ако ти се, на пример, догоди да у један исти дан будеш укорен за неко дело које је само по себи беспрекорно, или те неко одбије кад га за што умолиш, или ти се догоди нешто због чега почињу да подозревају у тебе, или наиђе каква телесна болест, или ти се догоди ма шта друго непријатно чиме је испуњен бедни људски живот, мораш због свих тих разноликих случајева учинити различита добра дела. Али руководећи се горњим правилом, боље ћеш учинити ако сва та добра дела будеш управио оној врлини уз коју си се у то време првенствено приљубио.
Зато, ако се у време када поменута искушења наиђу будеш првенствено вежбао у трпљењу, постарај се да их претрпиш радо и радосно. Ако си заузет вежбањем у смирености, потруди се да створиш у себи сазнање да си достојан сваког зла и да заслужујеш непријатности које су ти се догодиле. Ако се вежбаш у послушности, приморај себе да кротко приклониш главу под моћну Божју руку и, у жељи да Му послужиш, радо се потчини свему преко чега Он наводи на тебе те тешкоће и болове. Ако се вежбаш у сиромаштву буди задовољан, радостан и благодаран што си лишен сваког светског изобиља. Ако се трудиш да укорениш у себи љубав, старај се да распалиш у себи осећање љубави према ближњем, пошто је он у овим случајевима посредник добра које можеш извући, а тако исто разгори осећање љубави према Богу, пошто Он и сада као и увек шаље или попушта на тебе непријатности ради твог духовног напредовања.
Из овога што сам рекао можеш већ и сам увидети како се у корист једне исте врлине могу искористити и случајеви који не досађују човеку кратко време, него се протежу дуже као на пример болест или друго што.

Comments are closed.