НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
ПО ЧЕМУ СЕ ЈОШ ПОЗНАЈЕ ДА СЕ НЕКО НЕ УЗДА У СЕБЕ НЕГО ДА ЈЕ СВУ НАДУ ПОЛОЖИО НА БОГА
 
Пошто нам снага за савлађивање непријатеља долази од немања вере у себе и од наде на Бога, потребно је да знаш како ћеш, с Божјом помоћу, увек имати и чувати у себи ту моћ.
Знај да нам ни све способности и добре особине, биле оне природне или стечене, ни сви дарови, ни знање целог Светог Писма, ни то што дуго служимо Богу и што смо на то научени, ни све то заједно неће помоћи да савршено испуњавамо вољу Божју, ако нас при сваком богоугодном делу које треба да извршимо, при сваком искушењу које желимо да победимо, при сваком крсту који треба да понесемо по Божјој вољи, не одушеви нарочита помоћ Божја и не дарује нам снаге да извршимо, јер је Господ рекао: Без мене не можете ништа чинити (Јов. 15,15). Зато је потребно да целог живота, сваког дана и сваког часа чувамо у срцу то уверење и да се нимало не уздамо у себе.
Знај да за Бога није ништа лакше него да помогне да победиш непријатеља, па било да их је мало или много, било да су стари и јаки, или нови и слаби. Само што код Њега све долази у своје време и све има свој ред. Зато, иако је нека душа оптерећена гресима, иако је укаљана свим пороцима колико се само може замислити, иако је предузимала све што је било у њеној моћи да се остави греха и обрати на пут добра и то јој није ни најмање полазило за руком, него је све дубље падала у грех, не мари ништа. Главно је да не сме слабити у нади у Бога, да не сме одступати од Њега и остављати своје духовне подвиге, него нека се бори са собом и са својим непријатељима. Јер знај да у том невидљивом рату само онај не губи ко се непрестано бори и нада у Бога. Божја помоћ никад не одступа од оних који се боре на Његовој страни, премда Он по који пут и дозвољава да човек добије рану. Зато се бори и не одступај, јер је у тој неодступној борби читава ствар. Бог увек има у изобиљу лекова за оне који падају у борби и помоћи ће им да савладају непријатеља. Он те лекове даје у право време борцима који имају чврсту наду у Њега. У часу када не очекују видеће како нестају њихови горди непријатељи, као што је написано: Престаше војевати јунаци вавилонски (Јер. 51,30).

Comments are closed.