НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
КАКО ЋЕШ ИЗ СПОЉНИХ УТИСАКА ИЗВУЋИ МОРАЛНЕ ПОУКЕ
 
Када видиш ствари које су лепе и које су цењене на земљи, помисли да су ништавне као смеће према лепотама и драгоценостима небеским.
Посматрајући сунце, помисли да је душа светлија и краснија од њега ако је испуњена благодаћу, а ако није – да је мрачнија и ружнија од најцрње таме.
Кад чујеш птичју песму у пролеће, помисли како се на небу на све стране разлежу одјеци песме Алилуја и других анђеоских химни и моли Бога да те удостоји да Му вечно певаш с небесним духовима о којима пише у Откровењу: И после овога чух глас велики народа многога на небу где говори – Алилуја, спасеније и част и сила Господу нашему (19,1).
Кад осетиш да те заноси нечија лепота, помисли да се под том привлачношћу крије лукава змија, готова да те рани и усмрти и реци јој: “Узалудан ти је труд, проклета змијо, јер ми је Господ помоћник”. Потом се обрати Богу и реци: “Благословен си, Боже мој, Који си ми открио скривеног непријатеља и не даде ме зубима његовим да ме растргне” (Пс. 124,6). А затим се склони као под спасоносно уточиште под ране Распетога и помисли колико је Господ претрпео у најсветијем телу Свом да би те избавио од греха и уселио у тебе мржњу према страсти. Постоји још једно средство за борбу против заношења нечијом телесном лепотом. Чим се тај занос појави, помисли како ће изгледати по смрти тело које те сада очарава.
Кад ходаш, помишљај да се твој живот све корак по корак ближи гробу. Кад видиш како птице брзо лете и како реке брзо теку, помишљај да још већом брзином лети твој живот, хитајући крају.
Када се подигну бурни ветрови, кад небо прекрију облаци и када стану севати муње и трештати громови, сети се страшног Судњег дана, падни на колена, поклони се Господу и умоли Га за помоћ да се припремиш те да без стида изиђеш у час суда пред лице Његовог страшног величанства.
Чак и када ти се догађају непријатности, вежбај свој ум поучним мислима. Мисли на вољу Божју која свим управља, увери себе да је предобра премудрост и праведна воља Божја хтела, ради твог добра и ради твог спасења да толико претрпиш. Радуј се због те љубави коју ти указује Бог. Радуј се што ти даје могућности да покажеш како се радо и с љубављу покораваш Његовој вољи у свему што Му је било угодно да ти пошаље и реци од срца: “Ево испуњава се на мени воља Божја. Он је из љубави према мени хтео да поднесем ову непријатност, жалост, губитак, неправедну оптужбу. Нека је благословено име Господње”.
Кад ти дође на ум каква добра мисао, обрати се Богу и будући уверен да ти је Он послао, заблагодари Му на њој.
Када читаш реч Божју, мисли да је у свакој речи присутан Бог и примај те речи као да излазе из Његових божанских уста.
Када у време док сунце блиста на небу, видиш да наилази тама и замрачава Његову светлост, помоли се Богу да ти не допусти пад у најцрњу таму.
Када гледаш крст, сети се да је он застава нашег духовног ратовања, у коме се налази свепобедна сила и да ћеш, ако се удаљиш од њега, бити предан у руке непријатеља својих, а ако останеш под њим, да ћеш задобити небо и ући у њега са славом.
Иконе светих нека ти казују колико имаш молитвеника пред Богом, који се увек за тебе моле и колико бораца који се с тобом непрестано боре. Они су се целог живота храбро борили с непријатељима, победили их и показали ти бојиште са кога ћеш њиховом помоћу поћи украшен победничким венцима вечној слави небеској.
Када видиш храм, сети се да је твоја душа такође храм Божји, као што је написано: Јер сте ви црква Бога живога (II. Кор. 6,16) и да зато мораш чувати душу чисту и непорочну.
Сваки пут кад чујеш добру вест, сети се арханђелске благе вести и поздрава: Богородице Дјево, радуј се! Заблагодари Богу што је послао ту благу вест која је била почетак нашег спасења; радуј се заједно са Приснодјевом због величанства до кога се она уздигла својим најдубљим смирењем, и поклони се заједно с њом и са арханђелом Гаврилом Њеном божанском Сину. Добро је да чешће у току дана понављаш ту песму, а да то чиниш по три пута изјутра, у подне и увече, постави себи за неизменљиво правило.
И ређи ћу ти још укратко: Пази непрекидно на своја чула и не допуштај да оно што преко њих примаш, узбуђује и храни твоје страсти, него се, напротив, користи њима тако како те она не би омела у одлуци да увек и у свему служиш Богу. Томе, поред овог што је речено овде, помаже правило које смо споменули у првим главама ове књиге: Не заносити се ничим и не мрзети ништа пре но што се добро промисли, како се треба према нечему односити да би то било саобразно с вољом Божјом израженом у Његовим заповестима.
Напомињем још и то да ова упутства о правилном коришћењу чула нису изнета да тако стално чиниш, него само да их знаш и да се њима користиш када је то потребно. Сабравши ум у срце, пребивај у њему с Господом непрекидно и нека ти Он буде руководилац и помоћник у савлађивању непријатеља и страсти час простим унутрашњим противљењем страстима, час добрим делима која су им супротна. А несумњиво је да је за невидљиву борбу веома благотворно покрити као духовним покривачем све материјално.

Comments are closed.