НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
КАКО ТРЕБА ПРИМАТИ СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА
 
Да бисмо достигли циљ с којим приступамо овој божанској тајни, треба да имамо извесна нарочита расположења, да предузимамо извесна нарочита дела и нарочите мере и то неке пре, неке за време, а неке после причешћа.
Пре причешћа треба кроз тајну покајања и исповести очистити себе од сваке прљавштине греха и испунити оно што на исповести нареди духовни отац. Томе ваља додати и чврсту и свесрдну решеност да ћемо убудуће свом душом, свом снагом и свом мишљу служити само Господу Христу и чинити само оно што је Њему угодно.
Када зажелиш да примиш ову тајну, почни још уочи тога дана, или још раније, мислити како Спаситељ силно жели да Му примањем ове тајне даш место у своме срцу.
Та је Спаситељева жеља толико велика да је никакав ум не може потпуно појмити. Да би то ипак колико толико схватио, потруди се да дубље урежеш у ум ове две мисли: прво, да Бог жели да буде у заједници са нама, као што сведочи сама света Премудрост када говори: Милина ми је са синовима људским (Прич. 8,31) и друго да Бог силно мрзи грех пошто му он смета да се сједини са нама.
Изјутра, пре светог причешћа, пређи летимично све погрешке које си учинио од прошлог причешћа до сада. Сети се како си без страха и са каквом заслепљеношћу све то чинио и застиди се што си своју похоту стављао изнад воље Божје. Ипак, не допусти себи да се изгубиш у тузи и одбаци од себе свако очајање. Ето, дуготрпљиви Господ, примајући твоје покајање и готовост да од сада служиш само Њему, опет ти долази и улази у тебе да би Својом неизмерном добротом испунио тежњу твоје неблагодарности и маловерја. Приступи Му са смиреним осећањем недостојности, али и с пуном надом, љубављу и преданошћу.
Како и на који начин? Изгоњењем из срца сваке мисли о ма чему тварном и затварањем врата срца да у њега не уђе ништа и нико осим Господа.
По причешћу светим тајнама уђи одмах у унутрашњост свога срца и поклонивши се тамо Господу с побожном смиреношћу реци Му: “Ти видиш, предобри мој Господе, како на своју пропаст лако падам у грех и какву снагу има нада мном страст која се са мном бори и колико сам немоћан да се ње ослободим. Помози ми и дај снаге мојим немоћним напорима. Или узми Сам моје оружје, бори се место мене и уништи мог непријатеља”.

Comments are closed.