НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
О БЛАГОДАРЕЊУ БОГУ
 
Свако добро које имамо и свако добро које чинимо Божје је и од Бога је. Зато ваља захваљивати Богу за све: за свако добро које добијамо из Његове дарежљиве руке, било оно јавно или тајно, за свако добро дело, за сваки добри подвиг и за сваку победу над непријатељем нашег спасења, као што Апостол и саветује: На свачему захваљујте; јер је ово воља Божија у Христу Исусу од вас (I Сол. 5,18).
Постарај се да распаљујеш у себи осећање захвалности према Богу од тренутка кад се изјутра пробудиш, па преко целога дана, и увече склопи очи с речима захвалности на устима што си обасут Божјим даровима, од којих је један и сан.
Твоја захваљивања нису Богу потребна, али су теби Његови дарови неопходни.
“Најбоље средство да се очува добротворство добротвора, вели св. Златоуст, јесте сећање на добро које нам је учињено и непрекидна захвалност”. И св. Исак пише: “Захвалност онога који прима, побуђује онога који даје и на веће дарове од ранијих. Ко није захвалан на малом, тога ће у већем нада обманути. Дар се не удвостручава само када нема благодарности”. Св. Василије Велики додаје овоме и извесно застрашивање, говорећи: “Пошто не захваљујемо за добра која нам Бог даје, ускратиће нам се добро које имамо да бисмо се освестили. Као што очи не могу да виде предмет који је исувише близу, него је за то потребна извесна удаљеност, тако и незахвалне душе обично почињу увиђати вредност онога што су имале тек када га изгубе. Док су се користили даровима нису осећали благодарност према Дародавцу, а по губитку хвале оно што су изгубили”.
Како ћеш распламсати у себи осећање захвалности према Богу и како ћеш га стално подржавати?
Размисли о свим доброчинствима Божјим према људском роду и према теби самом и чешће заустављај своју мисао на њима. Ако у теби живи срце, нећеш моћи да не узнесеш Богу песму захвалности. Угледе за те песме наћи ћеш у молитвама и списима светитеља. Понављај их чешће мишљу и речју, и то не само свакога дана него много пута у току дана, и у теби ће оживети осећање благодарности према Богу.
У људском се друштву незахвалност назива црном. Којом ћемо речју назвати незахвалност према Богу? А Богу не можеш ничим другим достојно показати благодарност, осим потпуном готовошћу да све своје – и самога себе принесеш на жртву Њему.

Comments are closed.