НЕВИДЉИВА БОРБА – КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ

 

НЕВИДЉИВА БОРБА
КЊИГА ЗА МОНАХЕ И МОНАХИЊЕ
 
МИР СЕ ПОСТЕПЕНО УСЕЉАВА У СРЦЕ
 
Старај се да никако не допустиш узнемиреност срца, него да оно стално буде у мирном настројењу. И Бог ће, видећи да се трудиш, сазидати у теби Својом благодаћу град мира и твоје ће срце постати дом утехе.
Бог тражи од тебе само то да увек, чим се због нечега узнемириш, одмах успоставиш у себи мир и да тај мир очуваш у свим својим делима и поступцима. Имај на уму да ћеш ради тога доста трпети. Јер као што се град не подиже за један дан тако се ни унутрашњи мир не стиче за један дан. Јер то није ништа друго до зидање дома за Бога мира и скиније за Свевишњег.
Знај исто тако да је Сам Бог зидар дома у теби и да ће без Њега бити узалудан сваки труд, као што је написано: Ако Господ неће градити дома, узалуд се муче који га граде (Пс. 127,1).
Знај још и да је главни темељ тога мира скрушеност и избегавање дела која узбуђују и узнемиравају. Ко не зна да су смиреност, мир срца и кротост тако тесно повезани међу собом, да где је једно тамо је и друго? Ко је тих срцем и кротак, тај је и скрушен и, исто тако, ко је смирен срцем, тај је кротак и миран. Зато их је Господ и ставио заједно кад је рекао: Научите се од мене, јер сам ја кротак и смјеран у срцу (Мат. 11,29).
Што се тиче потребе да се избегавају дела која доносе немир, праслику тога видимо у старој историји. Бог је захтевао да Му дом не зида цар Давид, који је скоро целог живота морао ратовати, него његов син Соломон, који је по своме имену био цар мира и који ни с ким није водио ратове.

Comments are closed.