NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
BORBA SE MORA VODITI HRABRO I NEPREKIDNO
 
Ako želiš da pobediš zlog duha što je moguće lakše i brže neophodno je da se boriš protiv svih svojih strasti hrabro i neprekidno a osobito protivu samoljublja, ugađanja sebi i žaljenja sebe, zato što ono služi za koren i izvor svih strasti i što se ono ne može ukrotiti ničim do radosnim primanjem nevolja, lišavanja, neosnovanih optužbi i ugnjetavanja od strane ljudi. Ako se to ispušta iz vida i čovek i dalje žali sebe, onda su napori bezuspešni i pobede nesavršene i nesigurne.
Zato borba mora biti neprekidna i mora se voditi s velikom duševnom hrabrošću. Do hrabrosti se ipak može lako doći ako se izmoli od Boga. Iziđi, dakle, na bojno polje bez kolebanja. Ako ti dođe i uplaši te pomisao da je zao duh jak a ti slab, seti se da je Bog svemoćan i da te On voli. Seti se da te pomažu horovi anđela i molitve kao što je napisano za Amalika: Gospod će skrivenom rukom ratovati protiv Amalika (II Moj. 17,16). Koliko je slabih žena i koliko je nedorasle dece podigla na borbu misao o tako velikoj pomoći. I održali su pobedu, pobedili su svu mudrost sveta, sva lukavstva neprijatelja – zlog duha i svu zlobu ada.
Zato se nikako ne smeš plašiti kada se počnu rojiti misli da je borba koju podižu neprijatelji protiv tebe strašna, da nema svršetka i da će se protegnuti do kraja života, da te neće mimoići padanja i da će se ona ponavljati mnogo puta i na razne načine. Znaj da se naši neprijatelji sa svima svojim lukavstvima nalaze pod rukom našeg božanskog Vojskovođe, Gospoda Isusa Hrista, u čiju čast i slavu ti i vojuješ. Pošto te On sam vodi u borbu, svakako da neće dopustiti da neprijatelji učine nad tobom nasilje, ako ti sam od svoje volje ne pređeš na stranu neprijatelja, nego će se Sam boriti za tebe i predaće neprijatelje u tvoje ruke kad Mu to bude ugodno, kao što je napisano: Gospod Bog tvoj ide usred okola tvojega da te izbavi i da ti preda neprijatelje tvoje (V Moj. 23,14).
Ako Gospod uspori da ti da potpunu pobedu nad neprijateljima i odloži je do poslednjeg dana tvog života, znaj da i to čini samo radi tvog dobra, samo ti ne ustupaj i ne prestaj voditi borbu svom snagom. Makar bivao i ranjavan, ne odbacuj oružje i ne beži s bojnog polja. Imaj samo jednu nameru – boriti se i boriti se svim oduševljenjem i svom hrabrošću, jer je to neophodno. Nema čoveka koga bi mimoišla borba u životu. A ko ne vodi borbu protiv strasti, taj će neminovno biti predan smrti.
Korisno je da stalno misliš zašto je Bogu ugodno da nas ostavi u tom borbenom položaju. A evo zašto. Kao što nekada, vodeći Izrailj u obećanu zemlju, Bog nije naredio da se istrebe svi narodi, nego je ostavio pet tuđih i neprijateljski prema Izrailju raspoloženih plemena, – prvo zato da bi video da li je čvrsta vera izabranog naroda i da li verno ispunjava Njegove zapovesti, a drugo da bi naučio Svoj narod da vodi borbu, (Sud. 1:1-4), – tako ne istrebljuje On odjednom ni sve naše strasti, nego ih ostavlja da žive u nama, da se bore s nama do same smrti, da bi ispitao našu ljubav prema Njemu i našu pokornost Njegovoj volji i da bi nas naučio duhovnoj borbi.
Budući stalno okruženi tolikim i takvim neprijateljima koji nas strahovito mrze, ne možemo očekivati mir i prekid neprijateljstva, nego moramo u svakom trenutku biti spremni za borbu i čim je neprijatelji najave, odmah hrabro ulaziti u nju.
Razume se, bolje bi bilo da nismo u početku otvarali svoju dušu i puštali unutra strasti. Sada, kada su one prokrčile put ne možemo više biti bezbrižni nego se moramo oružati protiv njih da bi ih izgnali iz sebe. One su bestidne i uporne i neće izići ako ih ne isteramo silom.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *