Догматика Православне Цркве – Том I

УВОД

 

1. Појам о догматици

 

У самом називу „догматика“ садржи се предмет догматике и појам ο њој, који собом намећу логичку дефиницију: догматика је наука ο догматима хришћанске вере. Али пошто се од стране разних хришћанских вероисповести догмати могу различито схватати и тумачити, то Православна Црква, излажући и тумачећи богооткривене догмате у духу еванђелском, апостолском и васељенском, назива своју догматику православном[1], и тиме је издваја и ограђује од нееванђелских, неапостолских, невасељенских, неправославних схватања догмата спасења. Према томе, православна догматика је наука која систематски и у духу једине, свете, саборне и апостолске Цркве Православне излаже и тумачи догмате хришћанске вере.

 


НАПОМЕНЕ:

[1] „Православна“ је превод грчке речи ορθόδοξος, која је сложена из двеју речи: όρβώς = правилно, тачно, и δοκέω = мислим, држим, сматрам, верујем, те отуда реч ορθοδοξία значи: правомислије, правоверје, православље. Насупрот ортодоксији (православљу) стоји хетеродоксија = инославље, иномислије, иноверје (έτεροδοξία, од έτέρως δοκέω = друкчије, иначе мислим, верујем).

 

4 коментар(а)

  1. Moja cerkica od 5godina je sanjala malu zelenu,debelu zmiju kako ju je liznula po nogici,a majku joj ujela za jezik,pa samo onda ja i ona tukli tu zmiju,ugnjecili i ona je pobegla.inace taj dan je moja supruga otisla u bolnicu da uradi kiretazu,jer je imala spontani pobacaj.nisam sujetan,al cisto pitam kakav li je znak tome,..

  2. Предраг

    Дивно је имати на располагању овакво штиво за читање, које помаже да наслутимо несхватљиво.
    Хвала оцу Јустину, а хвала и вама на труду.

  3. Bog vas blagoslovio,Dogmatika kao hleb nasusni ponovo na sajtu.Hvala vam na strpljenju i trudu.

  4. Хвала Вам пуно на труду. Свако добро и Бог вас чувао.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.