NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAKO SE U RAZLIČITIM PRILIKAMA MOŽE NAPREDOVATI U JEDNOJ ISTOJ VRLINI
 
Ranije smo na jednom mestu kazali da je daleko korisnije vežbati se izvesno vreme u jednoj vrlini nego odjednom u više njih i da zato valja sve slučajnosti koje naiđu obraćati u njenu korist ma one bile i različite među sobom. Reći ću ti kako je to moguće. Ako ti se, na primer, dogodi da u jedan isti dan budeš ukoren za neko delo koje je samo po sebi besprekorno, ili te neko odbije kad ga za što umoliš, ili ti se dogodi nešto zbog čega počinju da podozrevaju u tebe, ili naiđe kakva telesna bolest, ili ti se dogodi ma šta drugo neprijatno čime je ispunjen bedni ljudski život, moraš zbog svih tih raznolikih slučajeva učiniti različita dobra dela. Ali rukovodeći se gornjim pravilom, bolje ćeš učiniti ako sva ta dobra dela budeš upravio onoj vrlini uz koju si se u to vreme prvenstveno priljubio.
Zato, ako se u vreme kada pomenuta iskušenja naiđu budeš prvenstveno vežbao u trpljenju, postaraj se da ih pretrpiš rado i radosno. Ako si zauzet vežbanjem u smirenosti, potrudi se da stvoriš u sebi saznanje da si dostojan svakog zla i da zaslužuješ neprijatnosti koje su ti se dogodile. Ako se vežbaš u poslušnosti, primoraj sebe da krotko prikloniš glavu pod moćnu Božju ruku i, u želji da Mu poslužiš, rado se potčini svemu preko čega On navodi na tebe te teškoće i bolove. Ako se vežbaš u siromaštvu budi zadovoljan, radostan i blagodaran što si lišen svakog svetskog izobilja. Ako se trudiš da ukoreniš u sebi ljubav, staraj se da raspališ u sebi osećanje ljubavi prema bližnjem, pošto je on u ovim slučajevima posrednik dobra koje možeš izvući, a tako isto razgori osećanje ljubavi prema Bogu, pošto On i sada kao i uvek šalje ili popušta na tebe neprijatnosti radi tvog duhovnog napredovanja.
Iz ovoga što sam rekao možeš već i sam uvideti kako se u korist jedne iste vrline mogu iskoristiti i slučajevi koji ne dosađuju čoveku kratko vreme, nego se protežu duže kao na primer bolest ili drugo što.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *