КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКИ ПАТЕРИК

 

КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКИ ПАТЕРИК

 

СЛОВО 24.
ИЗ ДРУГЕ ПОСЛАНИЦЕ, АРХИМАНДРИТУ ПЕЧЕРСКОМ АКИНДИНУ, О СВЕТИМ И БЛАЖЕНИМ ЦРНОРИСЦИМА ПЕЧЕРСКИМ, БРАТИЈИ НАШОЈ. НАПИСАО ПОЛИКАРП, ЦРНОРИЗАЦ ТОГ ИСТОГ ПЕЧЕРСКОГ МАНАСТИРА

 
Да Господ помаже и реч потврђује[1] ка твоме благоумљу, пречасни архимандрите све Русије, оче и господине мој Акиндине. Подај ми твоје благопријатне уши да у њих приповедам житија, дела и знамења дивних и блажених мужева који беху у овом светом манастиру Печерском, која чух о њима од епископа Симона Владимирског и Суздаљског, брата твога, који беше црноризац истог Печерског манастира, који исприча мени грешноме о светом и великом Антонију, начелнику руским монасима, и о светом Теодосију, и житија и подвиге светих и преподобних отаца после њих, који скончаше у дому Пречисте Божије Матере. Нека послуша твоје благоразумље моје младоумље и несавршени ум.
Питао си ме некада, наложивши ми да ти причам о делима тих црноризаца; знајући моју грубост и непретањеност нарави, ја који увек са страхом у сваком разговору беседим пред тобом, како могу јасно да искажем знамења која учинише и чуда преславна?! И нешто мало рекох ти од тих преславних чуда, а већину заборавих од страха, и стидећи се твога благочашћа неразумљиво испричах. Присилих се да те писмено известим о светој блаженој братији нашој, да и они после нас црнорисци сазнају благодат Божију која беше на овом светом месту и прославе Оца небескога који показа такве светилнике у руској земљи, у Печерском светом манастиру.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Уп. Мк 16:20.

 

   

Comments are closed.