КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКИ ПАТЕРИК

 

КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКИ ПАТЕРИК

 

СЛОВО 18.
О СВЕТОМ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКУ КУКШИ
И О ПИМЕНУ ИСПОСНИКУ

 
Како да заобиђем овог блаженог свештеномученика, црнорисца тог истог печерског манастира, Кукшу, за кога сви знају како бесове прогна, и Вјатиће крсти [1], и кишу с неба сведе, и језеро исуши, и многа чудеса учини, и после многих мука би посечен са својим учеником. А са њима и Пимен, блажени испосник, у исти дан сконча, сазнавши за свој одлазак Господу две године раније, и још много другог прорече и болесне исцељиваше. Он усред цркве велегласно рече: “Брат наш Кукша пред свитање би убијен.” И то рекавши, престави се у исти час кад и она двојица светих.[2]
Поликарпу додатак. Оставићу ово и нећу много говорити о светима. Ако ти није довољно моје бесеђење што си га из уста мојих чуо, неће те ни писање уверити; а ако у ово не верујеш, онда ако ко и из мртвих васкрсне, нећеш поверовати[3].
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Вјатићи – савез источнословенских племена око горњег и средњег тока Оке, а од 12. в. и у Черњиговској, Ростовској и Рјазанској кнежевини.
  2. О преп. Испоснику остало је у неким другим изворима забележено још и ово: ” Имађаше такву благодат да једном седмично кушаше храну, и то веома мало, и непрестано испуњавајући манастирско послушање не слабљаше у трудовима и посту. Дању мељаше брашно на жрвњима и ношаше дрва за братију, а ноћу се подвизаваше у молитвама.”
  3. Уп. Лк 16:31.

 

   

Comments are closed.