РЕЧИ О СВЕЧОВЕКУ

 

РЕЧИ О СВЕЧОВЕКУ
 
МОНАСИ, НАВИТЕ МИСАО!
 
Тамо је, монаси, биће моје, где су мисли моје.
Кад мисли моје шетају с ангелима по ивици васионе, шта ме се тиче, где ће се киселити кости моје!
Гурманска дефиниција човека гласила је: човек је оно што једе! А ваша, монаси, треба да гласи: човек је оно што мисли.
Ланци, што везују тело моје, слабији су од паучине за мисли моје. Кроз деветоре браве мисао пролази без препоне и тражи себи друштво на сунцима, далеко од тамничких змија и акрепа.
Обазревши се по једној тамној пећини смотрих орла кажњена и у коноп спутана. Како живиш овде, орле? А он одговори: и не живим овде но у плавом ваздуху и белој светлости на врховима планина.
Добро вино не тоне на дно воде, нити добра мисао понире у бездан за телом.
Мисли су једина наша крила, монаси, која нас дижу из и изнад времена и простора. Мисао о вечности преноси нас у вечност; мисао о бескрајном свејединству преноси нас у бескрајно свејединство.
Мисао о музици ангелској увршћује и нас у хор ангела. Мисао о сјају Божјем, обасјава и нас божанским сјајем.
Зато прогнајте мисао о злу, монаси, да вас она не би низвела у преисподњу зла. Забраните себи мисао о греху, и грех ће се збунити, и изгубити пут ка срцу вашем.
Гле, монаси, мисли су хитроноге путовође на свима путевима, и среће и несреће, и врлине и порока.
Не можете управити руке своје на добро, ако прво мисли своје на добро не управите. Шарлатан издаје наредбу точковима, а зналац кочијашу.
Ноге ће се ваше клизати вазда низа страну, низ коју се и мисао ваша клиза. Необасјани држи, да ноге носе главу, а зналац зна, да глава носи ноге.
А најбољи од жене рођени јесу зналци, који су знали, да поправка света почиње са поправком мисли.
Напред, монаси, навите мисао своју на прави пут, и хитроноги жерав, који вас је вукао низ брдо, узлетеће, заједно с вама, на висине несањане, где нема незнања, ни бриге, ни промене.

Comments are closed.