ОД КОСОВА ДО ЈАДОВНА (ПУТНИ ЗАПИСИ)

 

ОД КОСОВА ДО ЈАДОВНА (ПУТНИ ЗАПИСИ)
 

 
ЗАПИС ОЧЕВИДЦА
О ЗЛОЧИНИМА НАД ПРАВОСЛАВНИМ СРБИМА У НДХазији
(препливавши реку Крку, прешао на италијанску окупациону зону, јуна 1941)
 
Ударци апокалиптичке и хаотичне данашњице окомили су се и на православно житељство Северне Далмације, поклонивши још једну тешку Голготу, преко које мора да прође. Сумрак Запада сручио се на светлост Православља мислећи у својој кратковидности и незрелости да ће га победити и потпуно искоренити. Деца западне културе усташе против Светосавске и Лазаревске деце. Догоди се једно између највећих чуда у историји човечанства: У име Христа служило се ђаволу; у име Христа вршени су најкрвавији злочини. Они који служише Христу, највећи кривци посташе. Крв православних синова, сузе и црнина безбројних мајки, браће и сестара, већином је дело њихово. Они мољаху Христа да благослови њихову мржњу против Срба. Дадоше најужаснију интерпретацију Христа. Њега, који је само Љубав, који је из љубави поднио страдање на крсту, моле да благослови њихове злочине!
Међу многима који напустише свој дом, бежећи пред најездом таме Западне, био сам и ја. Захваљујући неизмерној милости Божијој и хришћанској души драгог оца игумана Никодима, нашао сам уточиште у овој светој Крчкој обитељи. Овде сам окрепио тело и нахранио душу слушајући свакодневно службу Божију и молећи се Свевишњему да што пре овенча Истину круном победе.
Боже, спаси нас! Размекшај срце грешника и безумника! Савремену авет слободе, замени, Господе, сунцем слободе, а тада ће се радити не оно што се хоће него што је мило Теби, Избавитељу и Надо наша једина. Чуј молитву нашу!
Још једном молим оца игумана и његову сабраћу да приме изразе моје искрене захвалности на гостопримству, које су ми у овим тешким данима указали.
 
26. VI 1941.
Божидар Ј. Драгичевић,
богослов
(Из Књиге посетилаца Манастира Крке, стр. 35-36.
За веродостојност преписа синђел Хрисостом Јелић).

One Comment

  1. Да ли знате нешто о Назим бегу Махмудбеговићу из Пећи, Камбер Деми ,Мехмед Зећир агу .