NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Treba se moliti, ne samo ustima, nego i srcem
 
Meru dostojanstva svoje molitve merićemo ljudskim merilom, kvalitetom naših odnosa sa ljudima. Kakvi bivamo sa ljudima? Nekada im hladno, bez učešća srca, po dužnosti ili iz pristojnosti iskazujemo svoje molbe, pohvale, zahvalnost ili činimo za njih nešto; a nekada sa toplinom, od srca, sa ljubavlju ili nekada pritvorno a nekada iskreno. Isto tako smo neujednačeni i sa Bogom. A ne treba tako. Treba uvek od sveg srca iskazivati Bogu i slavoslovlje i blagodarenje, i molbu; treba uvek od sveg srca činiti svako delo pred Njim; svim srcem uvek voleti Njega i uzdati se u Njega.
Reči molitve slične su kiši ili snegu, ako se izgovaraju sa verom i saosećanjem: u svakoj od njih sadržana je njoj svojstvena sila i plod. Kišne kapi ili pahuljice, koje padaju poput neprekidne niti ili u grudvicama, napajaju zemlju, i ona rađa i donosi plod; tako i reči molitve predstavljaju kišu duševnu koja svaka posebno, napaja dušu, i ona rađa plodove dobrodetelji, sadejstvujući Svetom Duhu, posebno još ako je to suzna kiša.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *