МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
У молитви треба искреио желети оно за шта се молиш
 
У молитви је потребно, као прво, да предмет молитве буде изречен одређено, или у крајњем случају, да у срцу буде јасно сазнање и жеља за њим; као друго, да та жеља буде исказана са осећањем и живом надом у милост Владике или Божије Матере; као треће, потребна је чврста намера да се убудуће не греши и да се у свему твори воља Божија: ето си здрав, више не гријеши, да ти не буде горе (Јн. 5, 14).
Оном ко се моли за себе или за друге људе, ради буђења његовог успаваног срца и савести, треба ; поставити овакво питање: да ли је теби потребно то, за шта се ти, као што се види молиш, и желиш ли ти да то добијеш? Желиш ли, на пример, искрено исправљање и свети живот себи и другим људима?

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.