МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Молитва пред причешће Светим Тајнама
 
Причешћујући се Светим Тајнама, о свештениче, говори у срцу: идеш ка мени, Даваоче живота, да ме избавиш из чељусти адске змије, очистиш од нечистоте страсти, умириш моје узнемирено срце, оживотвориш моју умртвљену душу, развеселиш жалосни и малодушни дух мој; идеш да ме нахраниш, изнуреног греховном глађу, да ме оденеш обнаженог од сваке врлине, укрепиш немоћног, почаствујеш мене бешчаснога, да узвеличаш мене униженог, облагородиш мене презреног, просветлиш мене мрачног. Свако доброчинство дарујеш мени: благодарим Теби, Премилосрдни!

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.