МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Благодарност за избављење од страсти и смутњи вражијих
 
Господе! Благодарим Ти од свег срца, јер си ме безброј пута спасао од бешчашћа, насиља, беснила страсти и угасио распаљене према мени стреле нечастивог и миром ограђивао душу моју и росом благодати Твоје освежавао је. Слава Теби, Многомилостиви и Свесилни, јер до сада благодаћу Твојом остајем цео и неповређен без обзира на безбројна лукавства нада мном невидљивих и најзлобнијих непријатеља, који желе да ме прогутају. Знам, Господе, као што ме и од свих њихових смутњи и клевета избављаш и спасаваш, каквим знаш судбама, за Царство Твоје Небеско, и не само мене, него и све који благочестиво живе и који су оклеветани од духова злобе: јер је Твоје да милујеш и спасаваш оне који желе и штавише, оне који не желе спасење. Хтео ја, речено је, или не хтео, спаси ме (мол. веч. Св. Јов. Дам.).
Владико мој, Господе Исусе Христе! Мој брзи, најхитрији, недокучиви Заступниче! Благодарим Ти од свег срца мога, што си ме Ти милостиво чуо, када сам Те у помрачењу, тескоби и пламену вражијем позвао, муњевито, моћно, благо избавио си ме од непријатеља мојих и даровао моме срцу ширину, лакоћу, светлост! Владико, како сам се злопатио од смутњи вражијих, како си ми благовремено пружио помоћ и како је јасна била Твоја свемогућа помоћ! Славим доброту Твоју, радопослушни Владико, надо очајних; славим Те јер ниси посрамио моје лице на крају, но си ме милостиво избавио од таме и бешчашћа адског. Па како после тога могу икада да очајавам у Твојој пажљивости и помиловању мене окајанога? Увек, увек ћу призивати сладчајше име Твоје, Спаситељу мој; Ти си неизрецива Благост као што си свагда, тако и у будуће, спаси ме према неизмерном милосрђу Твоме, јер име је Твоје Човекољубац и Спас!

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.